Hebben u en uw ex-partner samen kinderen? Dan vormt kinderalimentatie een belangrijk onderdeel van de financiële afspraken die gemaakt moeten worden. Kinderalimentatie is het bedrag dat de niet-verzorgende ouder bijdraagt aan de verzorging en opvoeding van de kinderen.

KINDERALIMENTATIE ADVOCAAT
VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

KINDERALIMENTATIE ADVOCAAT. VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

Kinderalimentatie

Hebben u en uw ex-partner samen kinderen? Dan vormt kinderalimentatie een belangrijk onderdeel van de financiële afspraken die gemaakt moeten worden. Kinderalimentatie is het bedrag dat de niet-verzorgende ouder bijdraagt aan de verzorging en opvoeding van de kinderen.


Snelmenu

Hoogte kinderalimentatie

In overleg kunnen u en uw ex-partner tot afspraken komen over de hoogte van de kinderalimentatie. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Lukt het u niet om er samen uit te komen, dan staat een van onze scheidingsadvocaten u graag bij. Wij kunnen helpen met het onderhandelingsproces, de hoogte van de kinderalimentatie voor u vaststellen en een ouderschapsplan voor u opstellen. Het vaststellen van de kinderalimentatie doen wij door het maken van een alimentatieberekening.

De rechter kijkt niet alleen naar de financiële situatie van de alimentatieontvanger, maar ook naar de financiële situatie van de alimentatiebetaler. Aan de hand van beide situaties stelt de rechter definitief vast wat de hoogte van de kinderalimentatie is.

Aylin Selamet

Aylin Selamet

Advocaat

 Bel +31 (0) 40 369 06 80

Zaken waarbij onze scheidingsadvocaten u graag helpen

Partner- en kinderalimentatie image

Partneralimentatie

Gaat u alimentatie betalen of ontvangen? En hoeveel alimentatie? Wij begeleiden en helpen u hiermee

Scheiding aanvragen image

Scheiding aanvragen

Wij hebben een persoonlijke aanpak en werken samen met u naar een passende oplossing voor de toekomst

Scheidingsadvocaat image

Scheidingsadvocaat

Een scheiding is een vervelende periode. Wij staan u bij in dit proces

Scheiden van tafel en bed image

Scheiden van tafel en bed

Wilt u gescheiden gaan wonen? En via de wet getrouwd blijven? Wij staan u bij

“Law & More
biedt professionele
ondersteuning”

Kinderalimentatie berekenen

Een alimentatieberekening is een vrij complexe berekening aangezien er met veel factoren rekening gehouden moet worden. Law & More voert de alimentatieberekening graag voor u uit.

Vaststellen behoefte
Eerst moet worden bepaald wat de behoefte van de kinderen is. Er wordt uitgegaan van de inkomens zoals die waren vlak voor de scheiding. Als er sprake is van bijzondere kosten, zoals een internationale school of kinderopvang, kan het kostenbedrag daarmee worden verhoogd.

Vaststellen draagkracht
Nadat de behoefte van de kinderen is vastgesteld, wordt een draagkrachtberekening van beide partijen gemaakt. Hiermee wordt vastgesteld of de alimentatieplichtige voldoende draagkracht heeft om alimentatie te kunnen betalen. Om de draagkracht van de degene die alimentatie dient te betalen vast te stellen moet eerst zijn of haar netto-inkomen worden vastgesteld. Om de kinderalimentatie te berekenen worden alle inkomstenbronnen hierbij in acht genomen, zoals loon, een uitkering en het kind gebonden budget.

Zorgkorting
De ouder die alimentatie dient te betalen en die ook omgang heeft met de kinderen zal tevens kosten hebben voor de zorg voor de kinderen. Denk hierbij aan kosten voor boodschappen, het heen en weer rijden en kosten voor uitjes met de kinderen. Een bepaald percentage van het kostenbedrag wordt in beginsel meegenomen in de berekening.

De hoogte van het percentage is afhankelijk van het aantal omgangsdagen per week. Een ouder die gemiddeld één dag per week zorgkosten voor het kind heeft, krijgt bijvoorbeeld 15% zorgkorting en een ouder die het kind drie dagen per week verzorgt ontvangt 35% zorgkorting.

Draagkrachtvergelijking
De laatste stap om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen is het maken van een draagkrachtvergelijking. Hierin worden de kosten van de kinderen over u en uw ex-partner verdeeld naar rato van draagkracht. De draagkrachtruimte van de alimentatiegerechtigde wordt vergeleken met de draagkrachtruimte van de alimentatieplichtige. Daarna wordt de eventuele zorgkorting toegepast en waar nodig bijgesteld. De draagkrachtruimte is in eerste instantie bedoeld voor kinderalimentatie. Als er daarna nog ruimte over is, kan de rechter ook een netto partneralimentatie vaststellen.

Wilt u graag weten hoe uw financiële situatie ervoor staat na uw scheiding? Neem dan contact op met Law & More en samen kunnen we met u bepalen hoeveel kinderalimentatie u dient te betalen of ontvangen.

• Bent u een particulier?
• Heeft u behoefte aan juridisch advies?
• Wilt u duidelijk inzicht krijgen in uw juridische positie?

Neem direct contact op via de button.
We bellen u zo spoedig mogelijk terug.

Kinderalimentatie wijzigen

kinderalimentatie

Wanneer het wijzigen van de kinderalimentatie in onderling overleg met uw ex-partner niet lukt, kunnen wij een verzoek tot wijziging voor u indienen bij de rechtbank. Wij kunnen dit doen als er sprake is van gewijzigde omstandigheden of als de rechter volgens u bij de oorspronkelijke beschikking de alimentatie heeft vastgesteld op basis van verkeerde of onvolledige gegevens.

U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de volgende situaties:
• ontslag of werkloosheid
• verhuizing van de kinderen
• nieuw of ander werk
• hertrouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaan
• verandering van de omgangsregeling

Wanneer stopt kinderalimentatie

Voor kinderen die jonger zijn dan 21 jaar zijn ouders wettelijk verplicht bij te dragen in de kosten van levensonderhoud en studie. Zowel u als uw ex-partner is hiertoe verplicht. Dit betekent dat het aan kinderalimentatie te betalen bedrag na het 18e levensjaar van uw kind gewoon doorloopt, met dien verstande dat de bijdrage rechtstreeks aan uw kind kan worden voldaan. Als het kind echter aangeeft dat de bijdrage aan de ouder waar het woont dient te worden voldaan dan dient de betalende ouder hier gehoor aan te geven. Vanaf het 21e levensjaar van het kind vervalt de wettelijke verplichting tot het betalen van kosten van het levensonderhoud en de studie.

Wilt u weten wat Law & More als advocatenkantoor in Eindhoven voor u kan betekenen?
Neem dan telefonisch contact op via +31 (0) 40 369 06 80 of stuur een e-mail naar:

mr. Tom Meevis, advocaat bij Law & More – [email protected]
mr. Maxim Hodak, advocaat bij Law & More – [email protected]

Persoonlijk advies