Kind erkennen tijdens de aangifte van de geboorte
U kunt uw kind ook erkennen als u aangifte van de geboorte doet. U doet aangifte in de gemeente waar het kind is geboren. Ook in dit geval geldt dat als de moeder niet meekomt, zij voor de erkenning schriftelijke toestemming dient te geven.
Kind erkennen op een later moment
Het komt in de praktijk ook voor dat kinderen pas worden erkend als ze een stuk ouder zijn of zelfs meerderjarig. Dit kan in elke gemeente in Nederland. Vanaf 12 jaar heeft u schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Na 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.
Naamkeuze bij erkenning kind
Een belangrijk aspect bij het erkennen van uw kind, is de naamkeuze. Indien u tijdens de erkenning de achternaam van uw kind wilt kiezen, dan moeten u en uw partner samen naar de burgerlijke stand. Wanneer het kind ouder dan 16 jaar is bij de erkenning, dan kiest het kind zelf welke achternaam hij of zij wil dragen.
Gevolgen van de erkenning
Als u een kind erkent, wordt u de juridische ouder van het kind. U krijgt dan een aantal rechten en plichten. Om de wettelijke vertegenwoordiger van het kind te worden, moet u ook het ouderlijk gezag aanvragen. De erkenning van een kind betekent het volgende:
- Er ontstaat een juridische band tussen de erkenner en het kind;
- U heeft een onderhoudsplicht jegens het kind, totdat hij of zij 21 jaar wordt;
- U en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen;
- U kiest samen met de moeder op het moment van de erkenning de achternaam van het kind;
- Het kind krijgt mogelijk uw nationaliteit. Dit is afhankelijk van het recht van het land waarvan u de nationaliteit heeft.
Wilt u uw kind erkennen en heeft u nog vragen omtrent de procedure tot erkenning? Neem dan gerust contact op met onze ervaren familierechtadvocaten.