Het energierecht is in principe van belang op het moment dat er energie gekocht, geleverd of opgewekt wordt. Zowel energieleveranciers als bedrijven en particulieren spelen hierin dus een rol. De advocaten van Law & More volgen alle ontwikkelingen met betrekking tot het energierecht op de voet, dus ook de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het opwekken van duurzame energie. Onze experts zijn breed georiënteerd, aangezien zij zich focussen op alle vormen van energie.

ENERGIERECHT ADVOCAAT
VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

ENERGIERECHT ADVOCAAT
VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

Energierecht

Snelmenu

Het energierecht is in principe van belang op het moment dat er energie gekocht, geleverd of opgewekt wordt. Zowel energieleveranciers als bedrijven en particulieren spelen hierin dus een rol. De advocaten van Law & More volgen alle ontwikkelingen met betrekking tot het energierecht op de voet, dus ook de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het opwekken van duurzame energie. Onze experts zijn breed georiënteerd, aangezien zij zich focussen op alle vormen van energie. Dus olie, aardgas, elektriciteit, biomassa en wind- en zonne-energie. Door deze brede oriëntatie zijn onze cliënten zowel leveranciers en producenten als verbruikers, investeerders en toeleveranciers van materialen en diensten. Tot slot werken wij ook op het gebied van utility leveringen op industriële sites, waarbij producten zoals stoom en gedemineraliseerd water aan de orde komen. Dus heeft u een specialist nodig op het gebied van het energierecht? Law & More biedt u zowel vanuit Eindhoven als Amsterdam de volgende diensten aan:

• het opstellen van warmte- en energiecontracten;
• het bieden van advies met betrekking tot in- en verkoop van energie;
• het bieden van advies met betrekking tot naleving van energiewetgeving en energieakkoorden;
• het bieden van advies met betrekking tot het opstellen van een duurzaam energiebeleid;
• het opstellen van energie-efficiëntie plannen;
• het aanvragen van vergunningen en ontheffingen;
• het bieden van advies met betrekking tot emissiehandel en certificatenhandel.

Tom Meevis

Tom Meevis

Managing Partner / Advocaat

 Bel +31 (0) 40 369 06 80

Waarom kiezen voor Law & More?

USP Bereikbaar

Gemakkelijk bereikbaar

Law & More is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 22:00 en in het weekend van 09:00 tot 17:00

Goede en snelle communicatie

Goede en snelle communicatie

Onze advocaten luisteren naar uw zaak
en komen met een doelgericht plan van aanpak

USP Review

Persoonlijke aanpak

Dankzij onze werkwijze worden we door 100% van onze cliënten aanbeveelt en beoordelen ze ons gemiddeld met een 9.4

“Ik wilde graag
een advocaat hebben
die altijd klaar voor me
stond, ook in de weekenden”

De nieuwe energiewetgeving

Het energierecht speelt een belangrijke rol in onze huidige maatschappij, aangezien we vandaag de dag niet meer zonder elektriciteit , licht en warmte kunnen. Energie wordt nu nog voor het grootste deel opgewekt door fossiele energiebronnen zoals olie en gas, maar deze brandstoffen zijn slecht voor het milieu en daarnaast raken ze ook op. Om ervoor te zorgen dat we niet zonder energie komen te zitten en om het milieu te verbeteren, gaan we nu gebruik maken van alternatieve energiebronnen zoals water, wind, zonlicht en biogas. Deze energiebronnen zijn de toekomst, aangezien ze niet schadelijk zijn voor het milieu en ook onuitputtelijk zijn.

Om een toekomstbestendig energie- en klimaatbeleid te voeren, zijn er verschillende regels met betrekking tot energie opgesteld. In Nederland is het Energieakkoord voor duurzame groei afgesloten. Dit akkoord richt zich voornamelijk op het verduurzamen van energie. Het streven is om in 2050 een volledig duurzame energievoorziening te realiseren. Het Energieakkoord bevat verschillende doelstellingen, die verplichtingen voor bedrijven met zich meebrengen. Deze verplichtingen zien voornamelijk toe op energiebesparing. Daarnaast maakt de Nederlandse overheid met een groot aantal sectoren meerjarenafspraken die toezien op de verbetering van energie-efficiëntie. Bedrijven die deelnemen aan deze meerjarenafspraken ondervinden verschillende voordelen: het levert kostenbesparingen, procesinnovaties en een duurzaam imago op. Aan de andere kant zijn er ook verplichtingen verbonden aan dergelijke meerjarenafspraken. Gezien de grote hoeveelheid regels die opgesteld zijn met betrekking tot energie, is de kans groot dat u als ondernemer te maken krijgt met het energierecht. Law & More biedt juridische ondersteuning en zorgt ervoor dat u aan alle regels met betrekking tot het energierecht voldoet.

Om ervoor te zorgen dat er een toekomstbestendig energie- en klimaatbeleid gevoerd wordt, heeft Nederland het Energieakkoord voor duurzame groei afgesloten. Het doel van dit akkoord is om Nederland in 2050 volledig op duurzame energie te laten draaien. Het Energieakkoord bevat verschillende doelstellingen voor bedrijven dat ze verplicht tot energiebesparing. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid met een groot aantal sectoren meerjarenafspraken gemaakt die toezien op de verbetering van energie-efficiëntie. De bedrijven die onderdeel zijn van deze afspraken krijgen meerdere voordelen: het levert ze kostenbesparingen op, meerdere procesinnovaties en een duurzaam imago. Maar er zijn ook meerdere verplichtingen verbonden aan de meerjarenafspraken. Die afspraken zijn ingewikkeld en daarbij worden er grote hoeveelheden regels opgesteld. Wordt uw bedrijf ook getroffen door de nieuwe regelgeving? De juiste juridische ondersteuning is dan van belang, zodat u weet waar u aan toe bent. Neem contact op met Law & More en wij helpen u graag verder.

Onze expertisies op het gebied van energierecht

Zonne energie image

Zonne energie

Vragen over wind- of zonne-energie? Neem contact op

Milieurecht

Milieurecht

Bent u producent van olie/ aardgas? Neem dan contact op met Law & More

Emmisierechten/emmisiehandel image

Emmisierechten/ emmisiehandel

Zoekt u een specialist op het gebied van emissiehandel? Wij helpen u graag verder!

Energieproducent image

Energieproducent

Heeft u te maken met in- of verkoop van energie? Onze experts helpen u graag

energierecht-image-new

Wetgeving op het gebied van energieleveranciers

Heeft u te maken met de in- of verkoop van energie? Dan weet u dat u elektriciteit zowel over-the-counter als via de beurs kunt inkopen. Aangezien bij de over-the-counter methode één van de partijen failliet kan gaan, is juridische steun van groot belang. Het is ook belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt, zodat de wederpartij zijn verplichtingen nakomt en de leverancier geen verliest lijdt. Law & More biedt ondersteuning in deze werkzaamheden zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

De levering van elektriciteit en gas vindt in veel gevallen plaats via een elektriciteits-of gasnetwerk. Personen of bedrijven die energie leveren aan andere verbruikers zijn verplicht om een netbeheerder aan te wijzen. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel: als u bijvoorbeeld gebruikt maakt van een gesloten distributiesysteem of een directe lijn, dan geldt de plicht om een netbeheerder aan te wijzen niet. Een gesloten distributiesysteem is een zakelijk netwerk, dat geografisch beperkt is en maar een bepaald aantal afnemers mag hebben. Eigenaren van een gesloten distributiesysteem kunnen een ontheffing aanvragen van de plicht om een netbeheerder aan te wijzen. Van een directe lijn is sprake wanneer een elektriciteitslijn of gasleiding een energieproducent rechtstreeks verbindt met een gebruiker van energie. Een directe lijn maakt geen deel uit van een netwerk, dus er is in dit geval geen verplichting om een netbeheerder aan te wijzen.

Als u onderdeel bent van een energieleverancier is het voor u van belang om te bepalen of er sprake is van een gesloten distributiesysteem of een directe lijn. Dit is omdat bij beide vormen van levering verschillende rechten en plichten een rol spelen. Er zijn echter er nog meer aspecten waar u rekening mee moet houden. Het kan bijvoorbeeld mogelijk zijn dat energieleveranciers een vergunning nodig hebben voor het leveren van gas en elektriciteit aan kleinverbruikers. Bovendien moeten energieleveranciers ook rekening houden met de regelgeving uit de Warmtewet, wat weer van invloed is op het afsluiten van warmte contracten.

Heeft u vragen of onduidelijkheden over het energierecht voor energieleveranciers? Schakel dan de experts van Law & More in. Wij bieden juridische ondersteuning aan bedrijven en consumenten die met gas en elektriciteit te maken hebben. Of het nu gaat om het aanvragen van een vergunning, het opstellen van een energiecontract of het deelnemen aan een energiehandel op de beurs, onze specialisten staan voor u klaar.

Emissiehandel en certificatenhandel

Heeft u als bedrijf zijnde te maken met emissiehandel of certificatenhandel? U moet goed calculeren hoeveel CO2 u jaarlijks uitstoot, zodat u een gepaste hoeveelheid emissierechten krijgt. Mocht het zo zijn dat u meer uitstoot, doordat de afname van uw product is verhoogd, dan heeft u extra emissierechten nodig. Wanneer u meer groten stroom nodig heeft, kunt u deelnemen aan de certificatenhandel. In beide gevallen komen de advocaten van Law & More goed van pas voor u. Onze specialisten focussen zich namelijk op emissiehandel en certificatenhandel en weten hoe ze u verder moeten helpen indien u hier problemen bij ondervindt. Dus heeft u vragen over emissierechten? Wilt u een emissievergunning aanvragen? Of heeft u behoefte aan advies met betrekking tot emissiehandel of certificatenhandel? Neem dan contact op met de advocaten van Law & More.

Wilt u weten wat Law & More als advocatenkantoor in Eindhoven voor u kan betekenen?
Neem dan telefonisch contact op via +31 40 369 06 80 of stuur een e-mail naar:

mr. Tom Meevis, advocaat bij Law & More – [email protected]
mr. Maxim Hodak, advocaat bij Law & More – [email protected]

Contact-orange

Verdieping op het energierecht

07.01.2019

De laatste weken wordt veel over het klimaatakkoord gesproken. Voor veel mensen is het echter onduidelijk wat het klimaatakkoord precies is en inhoud. Het begint allemaal bij het Klimaatakkoord van Parijs. Dit is een afspraak tussen bijna alle landen ter wereld om klimaatverandering tegen te houden en de opwarming van de aarde te beperken. Dit akkoord gaat per 2020 in. Om de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te behalen…

20.06.2017

Volgens de European Innovation Scoreboard van de Europese Commissie, krijgt Nederland 27 indicatoren voor innovatiekracht. Nederland staat nu op de vierde plek (2016 – vijfde plek), en is samen met Denemarken, Finland en het Verenigd Koninkrijk in 2017 als innovatieleider aangeduid. Volgens de Nederlandse Minister van Economische Zaken zijn we tot dit resultaat gekomen omdat staat, universiteiten en bedrijven in Nederland nauw samen werken…

14.03.2017

r zullen maar weinig Nederlanders zijn die niet op de hoogte zijn van de al jarenlang spelende problemen omtrent de door gasboringen ontstane Groningse aardbevingen. De rechtbank heeft bepaald dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij aan een deel van de inwoners van het Groningenveld immateriële schadevergoeding moet betalen. Ook de Staat werd aangesproken wegens onvoldoende toezicht, maar de rechtbank oordeelde dat, ondank het feit dat het onvoldoende…