Als ondernemer investeert u tijd, geld en energie in uw bedrijf om uw product of dienst zo goed mogelijk op de markt te zetten. Daarmee bouwt u aan een merk dat een herkenningsteken vormt voor de consument en uw producten of diensten van alle andere soortgelijke producten of diensten onderscheidt.

MERKREGISTRATIE ADVOCAAT
VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

MERKREGISTRATIE ADVOCAAT. VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

Merkregistratie

Als ondernemer investeert u tijd, geld en energie in uw bedrijf om uw product of dienst zo goed mogelijk op de markt te zetten. Daarmee bouwt u aan een merk dat een herkenningsteken vormt voor de consument en uw producten of diensten van alle andere soortgelijke producten of diensten onderscheidt. Bovendien hoort bij een merk een bepaalde reputatie, die voor de consument een argument kan vormen voor de aankoop van uw product of dienst.

U wilt natuurlijk niet dat een ander daar zomaar gebruik van maakt, door bijvoorbeeld uw product/dienst na te maken of uw reputatie te misbruiken. Het is daarom belangrijk om merkregistratie aan te vragen. Immers, een merk wordt pas beschermd als het wordt geregistreerd. Law & More helpt u hier graag bij.

Tom Meevis

Tom Meevis

Managing Partner / Advocaat

 Bel +31 (0) 40 369 06 80

De intellectueel eigendomsrechten van Law & More

Auteursrecht image

Advocaat auteursrecht

Bent u eigenaar van een boek, film, muziek, schilderij foto of beeldhouwwerk? Dan bent u bij ons op het juiste adres

Intellectueel-eigendomsrecht-image

Intellectueel eigendomsrecht

Wilt u de rechten op uw intellectuele creatie zekerstellen of optreden tegen inbreuk op uw rechten. Wij staan u bij

Patenten en octrooien image

Handelsnamen

Start u een onderneming? Wij helpen u graag met het vastleggen van uw handelsnaam

Handelsnamen image

Patent aanvragen

Is uw uitvinding nieuw, inventief en industriëel toepasbaar? Vraag dan een patent aan

“De advocaten van Law & More
hebben een duidelijk
plan van aanpak”

Wat kunt u als merk registreren?

Alvorens tot registratie over te gaan is het van belang te weten wat er zo al valt onder het merk en wat derhalve kan worden geregistreerd. Merken kunnen worden gevormd door alle tekens. Een merk kan dus bijvoorbeeld bestaan uit woorden, kleuren, vormen of verpakkingen van waren of diensten. Een teken dient in ieder geval geschikt te zijn om de waren of diensten van een onderneming te kunnen onderscheiden van die van andere ondernemingen. Daarnaast moet een teken grafisch kunnen worden weergegeven, bijvoorbeeld door figuren of lijnen.

Merkregistratie is niet mogelijk als het teken uitsluitend bestaat uit een vorm die door de aard van het product wordt bepaald, bijv. een eierdoos, die noodzakelijk is om een technische uitkomst te verkrijgen, bijv. een scheerapparaat, of een vorm die een wezenlijke waarde aan de waren geeft, bijv. een stoel. Dit zijn vaak vormen die belangrijk zijn voor de keuze voor een bepaald product en moeten dus door iedereen vrij kunnen worden gebruikt.

Registratie

Benelux-merk

Allereerst kan uw merkregistratie als een Benelux-merk worden geregistreerd. In dat geval krijgt uw merk bescherming in België, Nederland en Luxemburg. Hoewel een Benelux-merk voor drie landen tegelijk bescherming biedt, wordt het toch een nationaal merk genoemd. Een merk registreren in een van de genoemde landen afzonderlijk is niet mogelijk. Een Benelux-merk moet worden ingeschreven in Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Verkoopt u uw producten of diensten (ook) buiten de Benelux? Dan is bescherming van uw merk of model buiten de Benelux aan te raden, zoals een internationaal merk of een Uniemerk.

Uniemerk

Merkregistratie is ook mogelijk als Uniemerk. Een Uniemerk dient dan te worden ingeschreven in het European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Het gaat om slechts een enkele inschrijving, die geldig is in alle EU-landen. Bij de aanvraag van een Uniemerk geldt het ‘alles of niets’-principe. Wordt uw merk als uniemerk geregistreerd, dan krijgt uw merk bescherming in alle (28) EU-landen. Wordt uw aanvraag echter in één van de 28 landen geweigerd? Dan krijgt u ook in de rest van de EU-landen geen bescherming.

Internationaal merk

Tenslotte is merkregistratie ook mogelijk als internationaal merk. De aanvraag voor internationale merkregistratie wordt gewoonlijk ingediend bij de BOIP. De uiteindelijke registratie vindt plaats bij de World Intellectual Property Organisation (WIPO) in Genève, Zwitserland. Met een internationaal geregistreerd merk krijgt u bescherming in landen die zijn aangesloten bij de Overeenkomst of het Protocol van Madrid. U kunt zowel in alle 75 aangesloten landen bescherming aanvragen, als kiezen voor bescherming in een aantal van deze landen die voor uw onderneming relevant zijn.

In tegenstelling tot de aanvraag van een Uniemerk geldt het ‘alles of niets’-principe niet. De aanvraag wordt in ieder land afzonderlijk beoordeeld. Wordt uw aanvraag in één van de door u gekozen landen geweigerd, dan betekent dat nog niet dat u in andere landen waarvoor u de internationale aanvraag heeft ingediend geen bescherming meer kunt krijgen.

De registratieprocedures zijn niet altijd eenvoudig. Verkeerde keuzes kunnen duur uitpakken en een gebrekkige merkbescherming opleveren. Het is daarom van belang dat u zich laat bijstaan door een professional. De specialisten van Law & More staan voor u klaar en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de registratie van uw merk zonder problemen verloopt.

Met de inschrijving van het merk krijgt u niet alleen rechten, maar ook plichten. Gedurende de geldigheidsperiode dient u het merk namelijk wel daadwerkelijk te gebruiken. Doet u dit niet, dan kan uw registratie binnen de geldigheidstermijn van 10 jaar vervallen worden verklaard. Hierdoor verliest u uw merkbescherming.

Wilt u graag meer informatie over de registratie van merken of onze diensten? Neem dan contact op met de advocaten van Law & More.

Gevolgen merkregistratie

Met een merkregistratie krijgt u allereerst het alleenrecht om uw merk te gebruiken voor de producten en diensten waarvoor de registratie geldt en het exclusieve recht om u tegen merkeninbreuk door derden te verzetten. De herkomstfunctie als de goodwillfunctie van het merk wordt beschermd als gevolg van de registratie. Daarnaast kunt u als merkhouder anderen verbieden om uw merk te gebruiken of te misbruiken.

Wordt een merk ingeschreven, dan heeft het een geldigheidsduur van 10 jaar te rekenen vanaf datum van depot. Deze termijn kan telkens met 10 jaar worden verlengd. Let wel op dat de verlenging tijdig geschiedt. De advocaten van Law & More kunnen dit voor u uit handen nemen zodat u zich kan concentreren op wat u het liefste doet: het drijven van uw onderneming.

Met de inschrijving van het merk krijgt u niet alleen rechten, maar ook plichten. Gedurende de geldigheidsperiode dient u het merk namelijk wel daadwerkelijk te gebruiken. Doet u dit niet, dan kan uw registratie binnen de geldigheidstermijn van 10 jaar vervallen worden verklaard. Hierdoor verliest u uw merkbescherming.

Wilt u graag meer informatie over de registratie van merken of onze diensten? Neem dan contact op met de advocaten van Law & More.

Wilt u graag een advocaat uit Eindhoven inschakelen?
Neem dan telefonisch contact op via +31 (0) 40 369 06 80 of stuur een e-mail naar:

mr. Tom Meevis, advocaat bij Law & More – [email protected]
mr. Maxim Hodak, advocaat bij Law & More – [email protected]

Contact Advocaat Eindhoven