Intellectueel eigendomsrecht » Merkregistratie
Duidelijk
Persoonlijk en goed bereikbaar
Uw belang voorop
Law & More is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 22:00 en in het weekend van 09:00 tot 17:00
Onze advocaten luisteren naar uw zaak en komen met een doelgericht plan van aanpak
Dankzij onze werkwijze worden we door onze cliënten beoordeeld met een 9.4 gemiddeld
Als ondernemer investeert u tijd, geld en energie in uw bedrijf om uw product of dienst zo goed mogelijk op de markt te zetten.
Daarmee bouwt u aan een merk dat een herkenningsteken vormt voor de consument en uw producten of diensten van alle andere soortgelijke producten of diensten onderscheidt.
Bovendien hoort bij een merk een bepaalde reputatie, die voor de consument een argument kan vormen voor de aankoop van uw product of dienst.
U wilt natuurlijk niet dat een ander daar zomaar gebruik van maakt, door bijvoorbeeld uw product/dienst na te maken of uw reputatie te misbruiken. Het is daarom belangrijk om merkregistratie aan te vragen. Immers, een merk wordt pas beschermd als het wordt geregistreerd. Law & More helpt u hier graag bij.
Bent u eigenaar van een boek, film, muziek, schilderij foto of beeldhouwwerk? Dan bent u bij ons op het juiste adres
Wilt u de rechten op uw intellectuele creatie zekerstellen of optreden tegen inbreuk op uw rechten. Wij staan u bij
“Law & More is betrokken en kan zich goed inleven in het probleem van de cliënt“
Alvorens tot registratie over te gaan is het van belang te weten wat er zo al valt onder het merk en wat derhalve kan worden geregistreerd. Merken kunnen worden gevormd door alle tekens. Een merk kan dus bijvoorbeeld bestaan uit woorden, kleuren, vormen of verpakkingen van waren of diensten. Een teken dient in ieder geval geschikt te zijn om de waren of diensten van een onderneming te kunnen onderscheiden van die van andere ondernemingen. Daarnaast moet een teken grafisch kunnen worden weergegeven, bijvoorbeeld door figuren of lijnen.
Merkregistratie is niet mogelijk als het teken uitsluitend bestaat uit een vorm die door de aard van het product wordt bepaald, bijv. een eierdoos, die noodzakelijk is om een technische uitkomst te verkrijgen, bijv. een scheerapparaat, of een vorm die een wezenlijke waarde aan de waren geeft, bijv. een stoel. Dit zijn vaak vormen die belangrijk zijn voor de keuze voor een bepaald product en moeten dus door iedereen vrij kunnen worden gebruikt.
Very Efficient and Effective
We had a complicated situation with regards to family reunification, therefore, we sought help from Ruby van Kersbergen.
She was extremely effective, always found the right answers, informed us clearly and with easy to understand explanations, which is really essential for people without legal knowledge. She also came across very professional, whilst keeping a friendly manner. In the end, she helped us achieve a faster resolution of our case. We are exceedingly happy with her service and highly recommend her.
Much appreciated!
Direct contact met een advocaat
Korte Lijntjes en duidelijke afspraken
Beschikbaar voor al uw vragen
Verfrissend anders. Focus op klant
Snel, efficiënt en resultaatgericht
Benelux-merk
Allereerst kan uw merkregistratie als een Benelux-merk worden geregistreerd. In dat geval krijgt uw merk bescherming in België, Nederland en Luxemburg. Hoewel een Benelux-merk voor drie landen tegelijk bescherming biedt, wordt het toch een nationaal merk genoemd. Een merk registreren in een van de genoemde landen afzonderlijk is niet mogelijk. Een Benelux-merk moet worden ingeschreven in Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Verkoopt u uw producten of diensten (ook) buiten de Benelux? Dan is bescherming van uw merk of model buiten de Benelux aan te raden, zoals een internationaal merk of een Uniemerk.
Uniemerk
Merkregistratie is ook mogelijk als Uniemerk. Een Uniemerk dient dan te worden ingeschreven in het European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Het gaat om slechts een enkele inschrijving, die geldig is in alle EU-landen. Bij de aanvraag van een Uniemerk geldt het ‘alles of niets’-principe. Wordt uw merk als uniemerk geregistreerd, dan krijgt uw merk bescherming in alle (28) EU-landen. Wordt uw aanvraag echter in één van de 28 landen geweigerd? Dan krijgt u ook in de rest van de EU-landen geen bescherming.
Internationaal merk
Tenslotte is merkregistratie ook mogelijk als internationaal merk. De aanvraag voor internationale merkregistratie wordt gewoonlijk ingediend bij de BOIP. De uiteindelijke registratie vindt plaats bij de World Intellectual Property Organisation (WIPO) in Genève, Zwitserland. Met een internationaal geregistreerd merk krijgt u bescherming in landen die zijn aangesloten bij de Overeenkomst of het Protocol van Madrid. U kunt zowel in alle 75 aangesloten landen bescherming aanvragen, als kiezen voor bescherming in een aantal van deze landen die voor uw onderneming relevant zijn.
In tegenstelling tot de aanvraag van een Uniemerk geldt het ‘alles of niets’-principe niet. De aanvraag wordt in ieder land afzonderlijk beoordeeld. Wordt uw aanvraag in één van de door u gekozen landen geweigerd, dan betekent dat nog niet dat u in andere landen waarvoor u de internationale aanvraag heeft ingediend geen bescherming meer kunt krijgen.
De registratieprocedures zijn niet altijd eenvoudig. Verkeerde keuzes kunnen duur uitpakken en een gebrekkige merkbescherming opleveren. Het is daarom van belang dat u zich laat bijstaan door een professional. De specialisten van Law & More staan voor u klaar en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de registratie van uw merk zonder problemen verloopt.
Met de inschrijving van het merk krijgt u niet alleen rechten, maar ook plichten. Gedurende de geldigheidsperiode dient u het merk namelijk wel daadwerkelijk te gebruiken. Doet u dit niet, dan kan uw registratie binnen de geldigheidstermijn van 10 jaar vervallen worden verklaard. Hierdoor verliest u uw merkbescherming.
Wilt u graag meer informatie over de registratie van merken of onze diensten? Neem dan contact op met de advocaten van Law & More.
Met een merkregistratie krijgt u allereerst het alleenrecht om uw merk te gebruiken voor de producten en diensten waarvoor de registratie geldt en het exclusieve recht om u tegen merkeninbreuk door derden te verzetten. De herkomstfunctie als de goodwillfunctie van het merk wordt beschermd als gevolg van de registratie. Daarnaast kunt u als merkhouder anderen verbieden om uw merk te gebruiken of te misbruiken.
Wordt een merk ingeschreven, dan heeft het een geldigheidsduur van 10 jaar te rekenen vanaf datum van depot. Deze termijn kan telkens met 10 jaar worden verlengd. Let wel op dat de verlenging tijdig geschiedt. De advocaten van Law & More kunnen dit voor u uit handen nemen zodat u zich kan concentreren op wat u het liefste doet: het drijven van uw onderneming.
Met de inschrijving van het merk krijgt u niet alleen rechten, maar ook plichten. Gedurende de geldigheidsperiode dient u het merk namelijk wel daadwerkelijk te gebruiken. Doet u dit niet, dan kan uw registratie binnen de geldigheidstermijn van 10 jaar vervallen worden verklaard. Hierdoor verliest u uw merkbescherming.
Wilt u graag meer informatie over de registratie van merken of onze diensten? Neem dan contact op met de advocaten van Law & More.
Wordt u graag juridisch bijgestaan door advocaat uit Eindhoven?
Neem dan telefonisch contact op via +31 40 369 06 80 of stuur een e-mail naar:
mr. Tom Meevis, advocaat bij Law & More – tom.meevis@lawandmore.nl
mr. Maxim Hodak, advocaat bij Law & More – maxim.hodak@lawandmore.nl
Bezoeklocatie:
Thomas R. Malthussstraat 1
1066 JR Amsterdam
Nederland