In beginsel lijkt een scheiding van tafel en bed veel op de gebruikelijke echtscheiding. Een wezenlijk verschil is echter dat bij een scheiding van tafel en bed het huwelijk met uw echtgenoot officieel in stand blijft. Slechts de samenleving tussen u en uw echtgenoot wordt beëindigd. Vroeger werd vaak voor deze vorm van scheiding gekozen vanwege de geloofsovertuiging van echtgenoten.

SCHEIDING VAN TAFEL EN BED ADVOCAAT
VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

SCHEIDING VAN TAFEL EN BED ADVOCAAT. VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

Scheiding van tafel en bed

Wat is scheiden van tafel en bed?

In beginsel lijkt een scheiding van tafel en bed veel op de gebruikelijke echtscheiding. Een wezenlijk verschil is echter dat bij een scheiding van tafel en bed het huwelijk met uw echtgenoot officieel in stand blijft. Slechts de samenleving tussen u en uw echtgenoot wordt beëindigd. Vroeger werd vaak voor deze vorm van scheiding gekozen vanwege de geloofsovertuiging van echtgenoten. Ze wilden weliswaar apart van elkaar leven, maar mochten van het geloof niet scheiden. Tegenwoordig zijn de redenen om te kiezen voor een scheiding van tafel en bed vaker financieel of praktisch. Kiest u voor een scheiding van tafel en bed, dan moet deze bij de rechtbank op grond van duurzame ontwrichting van het huwelijk worden verzocht. De procedure is vergelijkbaar met de procedure van de gebruikelijke scheiding. Onze advocaten zijn deskundig op het gebied van familierecht en staan u graag bij in deze procedure.

Aylin Selamet

Aylin Selamet

Advocaat

 Bel +31 (0) 40 369 06 80

Zaken waarbij onze scheidingsadvocaten u graag helpen

Kinderalimentatie image

Kinderalimentatie

Een scheiding heeft grote impact op kinderen. Wij hechten veel waarde aan het belang van uw kinderen

Scheiding aanvragen image

Scheiding aanvragen

Wij hebben een persoonlijke aanpak en werken samen met u naar een passende oplossing voor de toekomst

Scheidingsadvocaat image

Scheidingsadvocaat

Een scheiding is een vervelende periode.
Wij staan u bij in dit proces

Scheiden van tafel en bed image

Partneralimentatie

Gaat u alimentatie betalen of ontvangen? En hoeveel alimentatie? Wij begeleiden en helpen u hiermee

“De advocaten van
Law & More zijn betrokken
en kunnen zich goed inleven
in de problemen van hun cliënten”

Gevolgen scheiden van tafel en bed

Samenwonen en trouwen
Als door een scheiding van tafel en bed de samenleving tussen u en uw echtgenoot wordt beëindigd, dan heeft dat tot gevolg dat u niet met anderen een geregistreerd partnerschap kunt aangaan of kunt trouwen. Dit is wel mogelijk indien u een gebruikelijke scheiding aanvraagt bij de rechtbank. Na scheiding van tafel en bed kunt u wel met een andere partner samenwonen, maar u mag geen officieel samenlevingscontract bij de notaris laten opmaken. De onderhoudsplicht die u en uw partner tijdens het huwelijk jegens elkaar hadden, blijft na scheiding van tafel en bed gelden.

Van gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden
Indien u met uw echtgenoot in gemeenschap van goederen getrouwd was, dan heeft een scheiding van tafel en bed ontbinding van de gemeenschap van goederen tot gevolg en komen daarvoor huwelijkse voorwaarden in de plaats. Vermogen (niet alleen de woning, maar ook pensioen en verzekeringen), bezittingen en inkomen zijn dan niet meer gemeenschappelijk en moeten worden verdeeld. Lukt dit niet in goed overleg, dan helpt een van onze advocaten u graag met de onderhandelingen en het vastleggen van de afspraken. Na de scheiding van tafel en bed wordt iedere echtgenoot verantwoordelijk voor de eigen financiële situatie. De eventuele nieuwe schulden die uw partner na de scheiding van tafel en bed maakt, komen voor zijn eigen rekening. Afhankelijk van de situatie kunt u wel medeverantwoordelijk worden gehouden voor schulden die tijdens het huwelijk zijn gemaakt. In dat geval kunt u contact opnemen met Law & More en gaan we samen met u op zoek naar een passende oplossing.

Kinderen
Heeft u minderjarige kinderen samen met uw partner? Dan dient in het geval van een scheiding van tafel en bed een ouderschapsplan te worden opgesteld. In overleg met uw echtgenoot kunt u daarin de omgangsregeling en de kinderalimentatie vastleggen. Ook kunt u regelingen omtrent zorg en opvoeding van de kinderen opnemen in het ouderschapsplan. Een van onze advocaten helpt u graag bij het opstellen van een ouderschapsplan.

• Bent u een particulier?
• Heeft u behoefte aan juridisch advies?
• Wilt u duidelijk inzicht krijgen in uw juridische positie?

Neem direct contact op via de button.
We bellen u zo spoedig mogelijk terug.

Mogelijk vervolg scheiden van tafel en bed

Scheiding van tafel en bed imageTerugdraaien scheiding van tafel en bed
De scheiding van tafel en bed wordt vaak beschouwd als een tussenoplossing, hoewel deze situatie voor de rest van het leven van de echtgenoten in stand kan blijven. Vaak heeft een scheiding van tafel en bed een vervolg, zoals het terugdraaien van de scheiding. Wilt u toch weer samenleven met uw echtgenoot, dan hoeft u niet opnieuw te trouwen omdat uw huwelijk altijd officieel in stand gebleven is. In dat geval dient u aan de rechtbank aan te geven dat u de scheiding van tafel en bed wenst terug te draaien.

Ontbinding huwelijk

Scheiding van tafel en bed kan ook leiden tot ontbinding van het huwelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval als een van de echtgenoten met een andere partner wil gaan trouwen. Ontbinding van het huwelijk heeft geen gevolgen voor de verplichting van echtgenoten om een bijdrage te leveren aan de kosten van verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen. Deze verplichting blijft ook na ontbinding van het huwelijk gewoon bestaan.
Ontbinding van het huwelijk dient bij de rechter te worden verzocht. Wij kunnen namens u het verzoek indienen bij de rechtbank. Wordt het verzoek namens een van de echtgenoten ingediend, dan kan de ontbinding van het huwelijk pas worden uitgesproken als de scheiding van tafel en bed drie jaar heeft geduurd. Het verzoek kan ook namens de echtgenoten gezamenlijk worden ingediend. In dat geval geldt er geen specifieke termijn.

Wilt u een scheiding van tafel en bed aanvragen? Neem dan contact op met de advocaten van Law & More.

Wilt u weten wat onze advocaten uit Eindhoven voor u kunnen betekenen?
Neem dan telefonisch contact op via +31 (0) 40 369 06 80 of stuur een e-mail naar:

mr. Tom Meevis, advocaat bij Law & More – [email protected]
mr. Maxim Hodak, advocaat bij Law & More – [email protected]

Informatie aanvragen