facebook lawandmore.nl   instagram lawandmore.nl   linkedin lawandmore.nl   twitter lawandmore.nl

Afspraak

Law & More Logo

Werkvergunning Nederland Aanvragen? Wij Helpen U!

Tot 31 december 2020 waren voor het Verenigd Koninkrijk alle EU-regels gewoon van kracht en konden burgers met Britse nationaliteit gemakkelijk, dat wil zeggen zonder verblijfs- of werkvergunning, bij Nederlandse bedrijven aan de slag. Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk op 31 december 2020 de Europese Unie definitief heeft verlaten, is de situatie echter veranderd.

Bent u een Britse burger en wilt u na 31 december 2020 in Nederland werken? Dan zijn er een aantal belangrijke punten die u in het oog moet houden. Vanaf dat moment gelden de EU-regels namelijk niet meer voor het Verenigd Koninkrijk en worden uw rechten geregeld op basis van de handels- en samenwerkingsovereenkomst, die de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken.

Aanvragen van werkvergunning in Nederland

De handels- en samenwerkingsovereenkomst bevat overigens opvallend weinig afspraken over het werken van Britse burgers in Nederland vanaf 1 januari 2021. Als gevolg daarvan gelden voor u de nationale regels voor burgers buiten de EU (iemand die niet de nationaliteit heeft van de EU/EER of Zwitserland) om in Nederland te mogen werken. In dit kader bepaalt de Wet arbeid vreemdelingen (de WAV) dat om als burger buiten de EU in Nederland te mogen werken een werkvergunning is vereist. Er zijn twee soorten werkvergunning die, afhankelijk van de periode dat u van plant bent om werkzaamheden in Nederland te verrichten, kunnen worden aangevraagd:

  • een tewerkstellingsvergunning (TWV) bij de UWV, indien u korter dan 90 dagen in Nederland zal verblijven;
  • een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) bij de IND, indien u langer dan 90 dagen in Nederland zal verblijven.

Voor beide soorten werkvergunning geldt dat u een aanvraag daarvan niet zelf bij de UWV dan wel de IND kan indienen. De werkvergunning dient namelijk door uw werkgever bij de genoemde instanties te worden aangevraagd. Alvorens een werkvergunning wordt verleend voor de functie die u als een Britse en derhalve burger van buiten de EU in Nederland wil gaan vervullen, dient echter aan een aantal belangrijke voorwaarden te worden voldaan.

Geen geschikte kandidaten in Nederland op de Nederlandse of de Europese arbeidsmarkt

Een van de belangrijke voorwaarden voor het verlenen van een TWV of een GVVA werkvergunning is dat er geen sprake is van een ‘prioriteit genietend aanbod’ op de Nederlandse of de Europese arbeidsmarkt. Dat wil zeggen dat uw werkgever eerst werknemers in Nederland en de EER moet zoeken en de vacature kenbaar te maken bij de UWV door deze te melden bij een werkgeversservicepunt van UWV of zelf aldaar te plaatsen.

Pas als uw Nederlandse werkgever kan aantonen dat zijn intensieve wervingsinspanningen niet hebben geleid tot resultaat, in die zin dat er geen Nederlandse of EER werknemers geschikt of beschikbaar waren, kunt u in dienst treden bij deze werkgever. De bovengenoemde voorwaarde wordt overigens minder streng gehanteerd in de situatie van overplaatsing van personeel binnen een internationaal concern en als het gaat om wetenschappelijk personeel, artiesten, gastdocenten of stagiaires. Van deze (Britse) burgers van buiten de EU wordt immers niet verwacht dat zij blijvend tot de Nederlandse arbeidsmarkt zullen toetreden.

Een geldige verblijfsvergunning voor werknemer van buiten de EU

Een andere belangrijke voorwaarde die aan het verlenen van een TWV of een GVVA werkvergunning wordt gesteld, is dat u als Britse en derhalve burger buiten de EU een geldige verblijfsvergunning heeft (of krijgt) waarmee u in Nederland mag werken. Er zijn verschillende verblijfsvergunningen om te werken in Nederland. Welke verblijfsvergunning u nodig heeft, wordt allereerst bepaald aan de hand van de duur waarvoor u in Nederland wilt komen werken. Is dat korter dan 90 dagen, dan kunt u meestal met een visum kort verblijf volstaan. Dit visum kunt u aanvragen bij de Nederlandse ambassade in uw land van herkomst of het land van bestendig verblijf.

Wilt u echter langer dan 90 dagen arbeid in Nederland verrichten, dan hangt de soort verblijfsvergunning af van de werkzaamheden die u in Nederland gaat verrichten:

  • Overplaatsing binnen een onderneming. Wanneer u werkt bij een onderneming buiten de Europese Unie en u wordt overgeplaatst naar een Nederlandse vestiging als zijnde trainee, leidinggevende of specialist, kan uw Nederlandse werkgever in het kader van de GVVA een verblijfsvergunning voor u aanvragen bij de IND. Voor het verlenen van een dergelijke verblijfsvergunning dient u naast een aantal algemene voorwaarden, zoals een geldig identiteitsbewijs en een antecedentenverklaring, ook aan een aantal aanvullende voorwaarden te voldoen, waaronder een geldige arbeidsovereenkomst met een buiten de EU gevestigde onderneming. Voor meer informatie over de overplaatsing binnen een onderneming en de daarbij behorende verblijfsvergunning neem contact op met Law & More.
  • Voor hooggekwalificeerde werknemers uit landen buiten de Europese Unie, die in Nederland gaan werken in een hoge leidinggevende functie of als specialist kan een kennismigrantvergunning worden aangevraagd. De aanvraag daarvan geschiedt bij de IND door de werkgever in het kader van de GVVA. Deze verblijfsvergunning hoeft aldus niet door u zelf te worden aangevraagd. Wel dient u voor het verlenen daarvan aan een aantal voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden en meer informatie daarover vindt u op onze pagina Kennismigrant. Let op: voor wetenschappelijk onderzoekers in de zin van richtlijn (EU) 2016/801 gelden andere (aanvullende) voorwaarden. Bent u een Britse onderzoeker die in Nederland wilt werken volgens richtlijn? Neem dan contact op met Law & More. Onze specialisten op het gebied van immigratie- en arbeidsrecht helpen u graag verder.
  • De Europese blauwe kaart. De Europese Blauwe Kaart is een gecombineerde verblijfs- en werkvergunning voor hoogopgeleide migranten van die zoals de Britse burgers sinds 31 december 2020 niet de nationaliteit hebben van één van de lidstaten van de Europese Unie, die eveneens bij de IND door de werkgever in het kader van de GVVA moet worden aangevraagd. Als houder van een Europese Blauwe Kaart kunt u na 18 maanden in Nederland te hebben gewerkt ook in een andere lidstaat gaan werken, mits u aan de voorwaarden (in die lidstaat) voldoet. Welke voorwaarden dat zijn leest u eveneens op onze pagina Kennismigrant.
  • Arbeid in loondienst. Naast de bovengenoemde mogelijkheden bestaan nog een aantal andere vergunningen met als verblijfsdoel arbeid in loondienst. Herkent u zich niet in de bovengenoemde situaties, bijvoorbeeld omdat u als Britse werknemer aan de slag wilt in specifieke Nederlandse functie binnen kunst en cultuur of als Britse correspondent in dienst wilt bij een Nederlands publiciteitsmedium? Dan is in uw geval waarschijnlijk een andere verblijfsvergunning van toepassing en dient u aan andere (aanvullende) voorwaarden te voldoen. Welke verblijfsvergunning u precies nodig heeft, is afhankelijk van uw situatie. Bij Law & More kunnen wij deze samen met u vaststellen en aan de hand daarvan bepalen welke voorwaarden er voor u gelden.

Geen werkvergunning vereist

In sommige gevallen is voor u als een Britse burger toch geen TWV of GVVA werkvergunning vereist. Let wel dat u in de meeste uitzonderingsgevallen nog steeds een geldige verblijfsvergunning moet kunnen overleggen en zich soms moet melden bij de UWV. De twee belangrijkste uitzonderingen op de vereiste van werkvergunning, die doorgaans aan de orde zullen zijn, worden hieronder uitgelicht:

  • Britse burgers die vóór 31 december 2020 in Nederland (zijn komen) wonen. Deze burgers vallen onder het terugtredingsakkoord dat tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland is gesloten. Dat wil zeggen dat deze Britse burgers ook nadat het Verenigd Koninkrijk definitief de Europese Unie heeft verlaten in Nederland kunnen blijven werken zonder dat een werkvergunning is vereist. Dat geldt overigens alleen indien de Britse burgers in kwestie in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning, zoals een verblijfsdocument EU duurzaam verblijf. Valt u onder deze categorie, maar heeft u nog steeds geen geldig document voor het verblijf in Nederland? Dan is het verstandig om alsnog een verblijfsvergunning voor bepaalde dan wel onbepaalde tijd aan te vragen om vrije toegang tot de arbeidsmarkt in Nederland te waarborgen.
  • Zelfstandig ondernemers. Indien u in Nederland wilt werken als zelfstandig ondernemer, dan heeft u hiervoor een verblijfsvergunning ‘arbeid als zelfstandige’ nodig. Wilt u in aanmerking komen voor verlening van een dergelijke verblijfsvergunning dan dienen de werkzaamheden die u gaat uitvoeren een wezenlijk belang te hebben voor de Nederlandse economie. Het product of de dienst die u gaat aanbieden dient bovendien een innovatief karakter te hebben voor Nederland.  Wilt u weten aan welke voorwaarden u verder dient te voldoen en welke officiële documenten u voor de aanvraag dient te overleggen? Dan kunt u contact opnemen met de advocaten van Law & More. Onze advocaten begeleiden u graag bij de aanvraag.

Bij Law & More begrijpen wij dat iedere situatie anders is. Daarom hanteren wij een persoonlijke aanpak. Wilt u weten of en welke (andere) verblijfs- en werkvergunningen of uitzonderingen in uw geval van toepassing zijn en of u aan de voorwaarden voor het verlenen daarvan voldoet? Neem dan contact op met Law & More. De advocaten van Law & More zijn deskundig op het gebied van immigratie- en arbeidsrecht, zodat zij uw situatie goed kunnen beoordelen en samen met u bepalen welke verblijfs- en werkvergunning bij uw situatie past en welke voorwaarden u daarbij in acht moet nemen. Wilt u vervolgens een verblijfsvergunning aanvragen of de aanvraag van een werkvergunning bewerkstellingen? Ook dan staan de specialisten van Law & More u graag bij.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound

facebook lawandmore.nl   instagram lawandmore.nl   linkedin lawandmore.nl   twitter lawandmore.nl