Google moet recordboete van 2,42 miljard EUR betalen. Mogelijk komen er nog twee zaken

De Europese Commissie heeft beschikt dat Google een boete van 2,42 miljard EUR moet betalen wegens schending van de EU-antitrustregels.

Het agentschap van de EU geeft aan dat Google haar eigen Google Shopping producten bevoordeelt ten nadele van andere productaanbieders. Bij aanklikken verschijnen de producten van Google Shopping aan de top van de pagina met zoekresultaten, terwijl de zoekalgoritmen van Google ervoor zorgen dat aanbod van concurrerende diensten doelbewust lager in de resultaten verschijnt. Binnen 90 dagen moet Google zijn zoekalgoritmen veranderen. Gebeurt dit niet, dan krijgt Google een straf opgelegd tot 5% van de gemiddelde dagelijkse mondiale omzet van Alphabet. Alphabet is de moedermaatschappij van Google.

De EU commissaris voor mededingingsbeleid Margrethe Vestager zegt dat wat Google deed en doet illegaal is. Deze beslissing vormt een precedent voor toekomstige onderzoeken op dit gebied.

De Europese Commissie onderzoekt nog twee zaken waar Google volgens de Europese Commissie haar machtspositie heeft misbruikt: het Android-besturingssysteem en AdSense.

2017-06-27

Share