U bent verdachte: wat nu?
Bent u in het kader van een misdrijf of een overtreding aangemerkt als verdacht? Dan is het allereerst belangrijk dat u op de hoogte bent van het (praktische en concrete) verloop van het strafproces. Bent u aangehouden op verdenking van een strafbaar feit? Dan zal de politie u doorgaans overbrengen naar het politiebureau om de omstandigheden waaronder het strafbare feit is gepleegd en wat uw rol als verdachte was te kunnen onderzoeken. Daarvoor mag de opsporingsinstantie u maximaal negen uur vasthouden. Dit wordt ook wel de eerste fase van het voorarrest genoemd.
De inverzekeringstelling is de tweede fase van het voorarrest. Het kan namelijk zijn dat negen uur niet voldoende is en de politie meer tijd nodig heeft voor het onderzoek. Wordt een bevel tot uw inverzekeringstelling afgegeven, dan kan de opsporingsinstantie u met dit bevel in totaal nog drie dagen op het politiebureau vasthouden. Deze periode van drie dagen kan voorts in geval van dringende noodzakelijkheid één keer met nog eens drie dagen worden verlengd. Meer over deze fase van het voorarrest en de voorwaarden daarvoor leest u in onze blog: ‘Na uw aanhouding: inverzekeringstelling’.
Daarnaast kunt u als ondernemer of bestuurder van een onderneming in aanraking komen met het strafrecht als gevolg van uw hoedanigheid. Dit kan het geval zijn wanneer uw onderneming na controle door bevoegde instanties verdacht wordt van fraude of ongebruikelijke transacties. Daarnaast kan deelname aan het bedrijfsleven onbewust leiden tot het begaan van een economische overtreding dan wel overtreding van milieuwetgeving die voor uw onderneming kan gelden. Dergelijk handelen kan serieuze consequenties hebben voor uw onderneming en leiden tot zeer hoge boetes.