Bent u in het kader van een misdrijf of een overtreding aangemerkt als verdacht? Dan is het allereerst belangrijk dat u op de hoogte bent van het (praktische en concrete) verloop van het strafproces. Bent u aangehouden op verdenking van een strafbaar feit? Dan zal de politie u doorgaans overbrengen naar het politiebureau om de omstandigheden waaronder het strafbare feit is gepleegd en wat uw rol als verdachte was te kunnen onderzoeken.

INVERZEKERINGSTELLING ADVOCAAT
VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

INVERZEKERINGSTELLING ADVOCAAT. VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

Inverzekeringstelling

U bent verdachte: wat nu?
Bent u in het kader van een misdrijf of een overtreding aangemerkt als verdacht? Dan is het allereerst belangrijk dat u op de hoogte bent van het (praktische en concrete) verloop van het strafproces. Bent u aangehouden op verdenking van een strafbaar feit? Dan zal de politie u doorgaans overbrengen naar het politiebureau om de omstandigheden waaronder het strafbare feit is gepleegd en wat uw rol als verdachte was te kunnen onderzoeken. Daarvoor mag de opsporingsinstantie u maximaal negen uur vasthouden. Dit wordt ook wel de eerste fase van het voorarrest genoemd.

De inverzekeringstelling is de tweede fase van het voorarrest. Het kan namelijk zijn dat negen uur niet voldoende is en de politie meer tijd nodig heeft voor het onderzoek. Wordt een bevel tot uw inverzekeringstelling afgegeven, dan kan de opsporingsinstantie u met dit bevel in totaal nog drie dagen op het politiebureau vasthouden. Deze periode van drie dagen kan voorts in geval van dringende noodzakelijkheid één keer met nog eens drie dagen worden verlengd. Meer over deze fase van het voorarrest en de voorwaarden daarvoor leest u in onze blog: ‘Na uw aanhouding: inverzekeringstelling’.

Daarnaast kunt u als ondernemer of bestuurder van een onderneming in aanraking komen met het strafrecht als gevolg van uw hoedanigheid. Dit kan het geval zijn wanneer uw onderneming na controle door bevoegde instanties verdacht wordt van fraude of ongebruikelijke transacties. Daarnaast kan deelname aan het bedrijfsleven onbewust leiden tot het begaan van een economische overtreding dan wel overtreding van milieuwetgeving die voor uw onderneming kan gelden. Dergelijk handelen kan serieuze consequenties hebben voor uw onderneming en leiden tot zeer hoge boetes.

Aylin Selamet

Aylin Selamet

Advocaat

 Bel +31 (0) 40 369 06 80

Onze expertisies op het gebied van strafrecht

Verkeersstrafrecht Law & More

Strafrechtadvocaat

Strafrechtadvocaat nodig? Neem contact op met law & more

Ondernemingsstrafrecht Law & More

Zwijgrecht

Heeft u te maken met een strafzaak en wilt u gebruik maken van het zwijgrecht? Schakel dan een strafrechtadvocaat in

Oplichting - kopie Law & More

(Internet) oplichting en cybercrime

Denkt u te maken te hebben met oplichting en weet u niet hoe nu verder? Wij staan voor u klaar en pakken uw probleem direct aan

“De advocaten
van Law & More
hebben een snelle en
doelgerichte aanpak”

De rechter-commissaris

Indien de officier van justitie besluit dat na uw inverzekeringstelling u alsnog langer blijft vastzitten, dan zal u worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De officier van justitie zal dan uw inbewaringstelling van maximaal veertien dagen vorderen. De rechter-commissaris zal voorts bepalen of u als verdachte in voorlopige hechtenis moet worden genomen. Indien dat het geval is, bevindt u zich voorts in de volgende, langere fase van het voorarrest. Voorlopige hechtenis is echter niet voor alle strafbare feiten toegestaan. Bovendien is het mogelijk dat de officier van justitie na uw inverzekeringstelling besluit dat u niet langer hoeft te worden vastgehouden in het belang van het onderzoek. In dat geval zal de officier van justitie de opdracht geven u vrij te laten.

Inverzekeringstelling

Voorts is het belangrijk dat u voor ogen heeft dat u met de titel verdachte een aantal belangrijke rechten in het strafproces verkrijgt. Allereerst heeft u zowel voor als tijdens het verhoor door de opsporingsinstantie recht op een advocaat. Als u hebt aangegeven gebruik te willen maken van uw recht op bijstand van een advocaat dan mag de opsporingsinstantie niet beginnen met het verhoor voordat u met uw advocaat heeft gesproken, tenzij er sprake is van een dringende noodzaak, zoals een levensbedreigende situatie. U heeft dan het recht om gedurende een half uur vertrouwelijk met een advocaat te spreken. Dit gesprek kan eventueel met een half uur worden verlengd. Het is verstandig om voor verhoor een strafrechtadvocaat in te schakelen.

Strafrechtadvocaat inschakelen

Immers, een advocaat kan u niet alleen uitleg en juridisch advies geven over het strafbare feit waarvan u wordt verdacht, maar u vertellen hoe een politieverhoor verloopt en welke rechten en plichten u heeft tijdens verhoor. Zo gaat u voorbereid het verhoor in. Voorts heeft u ook tijdens het verhoor recht op de aanwezigheid en bijstand van een advocaat. Ook dan is het verstandig om van dit recht gebruik te maken. Immers, de advocaat kan niet alleen kritische vragen stellen aan de verhorende opsporingsdienst maar ook al uw vragen tijdens het verhoor, zo nodig in de onderbreking daarvan, beantwoorden. Tenslotte kan alleen al de aanwezigheid van een strafrechtadvocaat tijdens verhoor voorkomen dat u onder druk wordt gezet.

Wilt u weten wat Law & More als advocatenkantoor in Eindhoven voor u kan betekenen?
Neem dan telefonisch contact op via +31 40 369 06 80 of stuur een e-mail naar:

mr. Tom Meevis, advocaat bij Law & More – [email protected]
mr. Maxim Hodak, advocaat bij Law & More – [email protected]

Contact-orange