Tegenwoordig doen we steeds meer aankopen via internet. Een van de populaire websites daarvoor is Marktplaats. Meestal gaat het goed en krijgt u daadwerkelijk wat u heeft besteld. Helaas gaat het soms ook mis: u heeft voor bepaalde zaken zoals een telefoon of een laptop veel geld betaald, maar de verkoper heeft de zaken nooit geleverd en lijkt ook niet van plan om dat nog te doen.

(INTERNET) OPLICHTING EN CYBERCRIME ADVOCAAT
VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

(INTERNET) OPLICHTING EN CYBERCRIME ADVOCAAT. VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES LAW & MORE ADVOCATEN

Check Verfrissend anders. Focus op klant.

Check Law & More werkt snel, efficiënt en resultaatgericht.

Check Wij zijn bereikbaar. Ook vandaag.

(Internet) oplichting en cybercrime

Tegenwoordig doen we steeds meer aankopen via internet. Een van de populaire websites daarvoor is Marktplaats. Meestal gaat het goed en krijgt u daadwerkelijk wat u heeft besteld. Helaas gaat het soms ook mis: u heeft voor bepaalde zaken zoals een telefoon of een laptop veel geld betaald, maar de verkoper heeft de zaken nooit geleverd en lijkt ook niet van plan om dat nog te doen. Immers, als u wilt informeren waar u spullen blijven, is de verkoper nergens te bekennen. In dat geval bent u mogelijk slachtoffer van strafbare internetoplichting.

Om een strafbare oplichting in juridische zin aan te kunnen nemen, dient namelijk sprake te zijn van onwaarheden of leugens die de verkoper gebruikt om iets te verkopen en zo het geld te ontvangen waarop hij normaal geen recht zou hebben. Enkel het niet leveren van zaken waarvoor wel is betaald, is onvoldoende om oplichting aan te nemen en kan niet direct tot een veroordeling van de verkoper leiden.

Het kan onder omstandigheden dus zo zijn dat u zich weliswaar voelt opgelicht, maar dat van oplichting in strafrechtelijke zin geen sprake is. Echter, dat betekent niet dat u met lege handen achterblijft. Het is namelijk mogelijk dat voor u de civielrechtelijke weg open staat om de ‘oplichter’ aan te pakken. Meer over internetoplichting leest u ook in onze blog: ‘Internetoplichting’.

Aylin Selamet

Aylin Selamet

Advocaat

 Bel +31 (0) 40 369 06 80

Onze expertisies op het gebied van strafrecht

Verkeersstrafrecht Law & More

Inverzekeringstelling

Wordt u verdacht van een misdrijf of overtreding? Vraag dan meer informatie aan bij Law & More

Ondernemingsstrafrecht Law & More

Zwijgrecht

Heeft u te maken met een strafzaak en wilt u gebruik maken van het zwijgrecht? Schakel dan een strafrechtadvocaat in

Oplichting - kopie Law & More

Strafrechtadvocaat

Strafrechtadvocaat nodig? Neem contact op met law & more

“De advocaten
van Law & More
hebben een snelle en
doelgerichte aanpak”

Internetoplichting bedrijven

Niet alleen particulieren maar ook grote organisaties en bedrijven worden tegenwoordig steeds vaker door internetoplichting getroffen. Zij hebben met name te maken met de volgende vormen van cybercrime: phishing en ransomware. De cyber criminelen doen zich dan telefonisch of via de mail voor als een betrouwbare officiële instantie of organisatie met het verzoek aan (de medewerkers van) het bedrijf om op een bepaalde link te klikken of een bijlage te openen teneinde een zogenaamde openstaande dan wel achterstallige rekening te voldoen, gesanctioneerd door een boete. Op deze wijze vissen cybercriminelen naar gegevens of trachten zij een gijzelsoftware te installeren. Wat de gevolgen van dergelijke cybercrime praktijken zijn en wat uw bedrijf verder in het kader van preventie kan doen, leest u in onze blog: ‘Cybercrime: phishing en ransomware’.

Mocht u onverhoopt getroffen zijn door deze of andere vormen van internetoplichting, bent u benieuwd naar hoe u ervoor staat en wat wij voor u kunnen betekenen? Of heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met onze strafrechtadvocaten. De advocaten van Law & More kunnen samen met u uw situatie en uw mogelijkheden beoordelen.

Wilt u weten wat Law & More als advocatenkantoor in Eindhoven voor u kan betekenen?
Neem dan telefonisch contact op via +31 40 369 06 80 of stuur een e-mail naar:

mr. Tom Meevis, advocaat bij Law & More – [email protected]
mr. Maxim Hodak, advocaat bij Law & More – [email protected]

Contact-orange