De logistieke sector is dynamisch en altijd in beweging. Door globalisering van de handel leggen steeds meer goederen op verschillende wijzen vele kilometers af. Daarbij kan worden gedacht aan transport over zee, over de weg, per spoor en door de lucht. Bij dit proces zijn veel partijen zoals opdrachtgevers, vervoerders, expediteurs, verzekeraars en ontvangers betrokken. Immers, goederen worden door diverse partijen in ontvangst genomen en weer doorgevoerd.
Hoewel dit transportproces voor al deze partijen vaak zonder problemen verloopt, gaat het regelmatig toch nog fout. Wanneer transport stil komt te liggen, wordt vertraagd of de lading onderweg beschadigt dan wel verloren gaat, kunnen tussen partijen aansprakelijkheidsvragen rijzen. Wie is verantwoordelijk en dient derhalve de opgelopen schade te vergoeden? En welke stappen kunnen worden ondernomen als een partij haar afspraken simpelweg niet nakomt? Het antwoord op deze vragen zal allereerst in het web van overeenkomsten tussen al deze partijen moeten worden gezocht.
Bij de vraagstukken omtrent het transportrecht dient naast de afspraken tussen partijen rekening te worden gehouden met de internationale regelgeving. Immers, het transport verloopt veelal internationaal en worden daarmee diverse landsgrenzen doorkruist. Internationale regels spelen daarom een belangrijke rol. Welke internationale verdragen moeten worden toegepast, is afhankelijk van de wijze van transport. Zo geldt voor transport over zee bijvoorbeeld de Hague-Visby Rules verdrag en voor transport door de lucht het Verdrag van Montreal. In het wegvervoer is bijvoorbeeld het CMR-verdrag van belang.