Het blijkt dat er verschillende soorten due diligence zijn. Deze onderzoeken kunnen gebaseerd zijn op een wettelijke plicht op of eigen initiatief van een persoon of onderneming gedaan worden. De volgende due diligence onderzoeken zijn het meest voorkomend:
Koper due diligence
De koper heeft een onderzoeksplicht bij een overname of fusie. Deze plicht geldt in principe voor elke belangrijke investeringsbeslissing. Pas nadat de koper het due diligence onderzoek verricht heeft, mag hij de koop afronden. De koper kan tekortschieten in zijn onderzoeksplicht, wanneer er geen deugdelijk due diligence onderzoek uitgevoerd wordt. In dat geval loopt hij het risico dat eventuele schade die hij oploopt bij de overname of fusie niet op de verkoper verhaald kan worden. De koper mag dus niet blindelings afgaan op de informatie die de verkoper verstrekt, maar moet hier zelf ook onderzoek naar doen. De koper moet bovendien de risico’s inschatten met betrekking tot de informatie die tijdens het due diligence onderzoek verkregen wordt. Het is van groot belang dat er een professioneel onderzoek uitgevoerd wordt, om de koper te beschermen.
Vendor due diligence
De verkoper van een onderneming heeft een mededelingsplicht. In de praktijk strijden de mededelingsplicht van de verkoper en de onderzoeksplicht van de koper om voorrang en is niet vooraf duidelijk welke plicht zwaarder moet wegen. De koper vult de informatieplicht vaak in door een due diligence onderzoek uit te laten voeren. In plaats van af te wachten totdat de koper een dergelijk onderzoek heeft verricht, kan de verkoper zelf ook een due diligence onderzoek uitvoeren. Dit wordt een vendor due diligence genoemd. De verkoper brengt de onderneming door een vendor due diligence duidelijk in kaart en kan een goede inschatting maken van zijn situatie. Dit kan onder andere bepalend zijn voor de te vragen verkoopprijs. Bovendien verkleint een vendor due diligence de kans dat de verkoper in de onderhandelingen voor verrassingen komt te staan.
Customer due diligence
Een due diligence onderzoek is niet per definitie een onderzoek naar een onderneming. Er kan ook een customer due diligence onderzoek uitgevoerd naar een persoon. Een customer due diligence is onder andere verplicht op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en wordt in deze wet een cliëntenonderzoek genoemd. Dit cliëntenonderzoek houdt in dat bepaalde instellingen, zoals advocaten, notarissen, tussenhandelaren en partijen die zich bezighouden met bedrijfsovernames, onderzoek naar hun cliënt moeten doen voordat zij werkzaamheden gaan verrichten. Hiermee wordt beoogd om witwaspraktijken en terrorismefinanciering zo snel mogelijk op te sporen, zodat hier maatregelen tegen genomen kunnen worden. Een customer due diligence op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme is dus niet alleen bedoeld om de betreffende instellingen te beschermen, maar is ter bescherming van de gehele maatschappij. Het kan voor instellingen overigens grote gevolgen hebben wanneer er geen of een ondeugdelijke customer due diligence uitgevoerd wordt. Hierop staan namelijk hoge boetes en soms mogen de instellingen hun werkzaamheden niet langer uitvoeren.
Wilt u graag een grondig due diligence onderzoek laten uitvoeren door een partij die hier ervaring mee heeft? Neem dan contact op met Law & More.