Afspraak

 

DUE DILIGENCE ADVOCAAT

VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES VOOR DE DUE DILIGENCE ADVOCATEN VAN LAW & MORE

Check Duidelijk

Check Persoonlijk en goed bereikbaar

Check Uw belang voorop

Neem Contact Op
OF BEL +31 40 369 06 80

Gemakkelijk-bereikbaar-icon

Gemakkelijk bereikbaar

Law & More is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 22:00 en in het weekend van 09:00 tot 17:00

Goede-en-snelle-communicatie-icon

Goede en snelle communicatie

Onze advocaten luisteren naar uw zaak en komen met een doelgericht plan van aanpak

Persoonlijke-aanpak-icon

Persoonlijke aanpak

Dankzij onze werkwijze worden we door onze cliënten beoordeeld met een 9.4 gemiddeld

Due diligence

De letterlijke vertaling van due diligence is ‘gepaste zorgvuldigheid’. Bij fusies, bedrijfsovernames en accountancy wordt in de regel een due diligence onderzoek gedaan. Dit onderzoek wordt vaak een boekenonderzoek genoemd. Dit onderzoek bestaat echter niet alleen uit een onderzoek naar de boeken van een onderneming, maar richt zich op het vaststellen van de juistheid van gepresenteerde informatie. De verstrekte informatie wordt geverifieerd, zodat de koper niet voor verassingen komt te staan. Ook worden risico’s en kansen bij een fusie of bedrijfsovername in beeld gebracht. Due diligence richt zich op de financiële, juridische, commerciële, technische, milieu en fiscale aspecten van een onderneming. Bij een due diligence onderzoek wordt dan ook onderzoek gedaan naar onder andere de administratie, boekhouding, contracten, personeel en staat van onderhoud van de onderneming. Een due diligence onderzoek kan daarnaast ook onderzoek naar personen betreffen. Snelmenu

ADVOCAAT
BEL +31 40 369 06 80

Dit kunnen onze advocaten voor u betekenen

Bedrijfsjurist

Onze bedrijfsjuristen hebben een specialistische kijk en staan u bij in het ondernemerschap

Verbintenissenrecht

Wij helpen u met het vastleggen van afspraken t ondernemingen en aandeelhouders

Advocaat ondernemingsrechtAdvocaat ondernemingsrecht

Met het ondernemingsrecht krijgt iedere ondernemer te maken. Bereid uzelf hierop goed voor

Bedrijfsovername

Uw bedrijf verkopen? Of een ander bedrijf overnemen? Law & More helpt u

Tijdens de kennismakingwerd mij meteen duidelijkdat Law & More een duidelijkplan van aanpak heeft“

Due diligence betekenis

Een due diligence bestaat uit verschillende onderdelen en de juridische due diligence is hierbij van groot belang. Hieruit komt namelijk naar voren of de onderneming zich aan wettelijke bepalingen en andere regels houdt. Voor een koper is het van groot belang om zich hiervan te verzekeren, aangezien het niet voldoen aan bepaalde regels gevolgen met zich mee kan brengen. Dit kan variëren van het krijgen van boetes, tot het moeten sluiten van de onderneming en het is zelfs mogelijk dat er strafrechtelijke vervolging ingesteld wordt wanneer de wet niet wordt nageleefd.

In het juridische due diligence onderzoek wordt de rechtspersoon op juridisch gebied onder de loep genomen. Hierbij wordt bepaald wat de juridische structuur van de rechtspersoon is en worden de oprichtingsakte en inschrijving van de rechtspersoon bekeken. Het besluitvormingsproces van de onderneming wordt in kaart gebracht, waarbij notulen van aandeelhoudersvergaderingen een rol kunnen spelen. Daarnaast is het van belang om te onderzoeken wie de eigenaren van de onderneming zijn, door het aandeelhoudersregister op te vragen. In de juridische due diligence wordt onderzoek gedaan naar de belangrijkste contracten, zoals arbeidscontracten, financieringscontracten en contracten met leveranciers en afnemers. Ook wordt nagegaan of de onderneming aansprakelijkheden voor derden op zich heeft genomen door middel van garanties, borgtochten of aansprakelijkheidsverklaringen.

Verder is het mogelijk dat de onderneming in juridische procedures is verwikkeld of dat deze procedures of claims zijn te verwachten. De juridische due diligence heeft dus als doel om onaangename verrassingen op juridische gebied te voorkomen. Uiteraard kunnen de ondernemingsrecht advocaten van Law & More een juridische due diligence voor u uitvoeren. Law & More kan voor u bovendien de gehele due diligence coördineren, door in overleg met u partijen te selecteren die de overige onderdelen van de due diligence met optimaal resultaat uit kunnen voeren.

Wat cliënten over ons zeggen

Zeer klantvriendelijke dienstverlening en perfecte begeleiding!
Dhr. Meevis heeft mij bijgestaan in een arbeidsrechtelijke casus. Dit heeft hij, samen met zijn assistent Yara, in totaliteit professioneel en zeer integer gedaan. Naast zijn kwaliteiten als professionele advocaat bleef hij ten aller tijde een gelijke, een mens met ziel, dat gaf een verwarmd en veilig gevoel. Ik stapte hopeloos met lood in de schoenen zijn kantoor binnen met mijn handen in het haar, dhr. Meevis gaf me al direct het gevoel dat ik mijn haren los kon laten en hij het vanaf dat moment over zou nemen, zijn woorden werden daden en zijn beloftes werden nagekomen. Het fijnst vind ik het directe contact, ongeacht dag/tijdstip, hij was daar wanneer ik hem nodig had! Een topper! Bedankt Tom!

Nora
Eindhoven

Alles goed geregeld
Vanaf begin af aan een goede klik met de advocate, zij hielp ons de juiste weg te bewandelen en haalde mogelijke onzekerheden weg. Zij was duidelijk en een mensenmens wat wij als erg prettig hebben ervaren. Zij maakte de informatie duidelijk en door haar wisten we precies wat we moesten doen en wat ons te wachten stond. Een erg prettige ervaring met Law and more, maar vooral met de advocate waar wij contact mee hebben gehad.

Vera
Helmond

Zeer deskundige en vriendelijke mensen
Zeer goede en professionele (juridische ) dienstverlening. Communicatie en samenwerking ging erg goed en snel. Ik ben geholpen door dhr. Tom Meevis
en mw. Aylin Selamet. Kortom, ik heb een goede ervaring gehad met dit kantoor.

Mehmet
Eindhoven

Snel en adequaat
Hele fijne en snelle samenwerking. Heel erg fijn dat er bijna een 24 uurs service is.
Fijne persoonlijke benadering!

Roland
Eindhoven

Erg tevreden
Ik ben erg tevreden met de service van Law & More. Er werd enorm goed en snel gecommuniceerd, hierdoor was datgene waarvoor ik hulp nodig had, snel opgelost.
Hij gaat snel, direct en zorgvuldig aan het werk. Echt een aanrader!

Zoë
Eindhoven

Snel contact en erg vriendelijk
Ik had snel een advocaat nodig. Gelukkig konden jullie mij erg snel helpen.
Dank u wel voor alle zorgen en hulp!

Jennifer
Eindhoven

Professional highly qualified help
I was assisted in the divorce process. I received the highly qualified help of a professional team. An important point in cooperation is a personal approach to the client, taking into account the specific situation and interests of the client.

Albina
Oegstgeest

Great communication and success for my case
Tom gave me perfect assitance in my case and my objective is achieved thanks to him.

John
Eindhoven

Fantastisch!
Ik stapte met loodschoenen het kantoor binnen, met een brief van de gemeente in mijn handen dat mijn kinderdagverblijf gesloten zal worden. Maar het bezwaarschrift was zo professioneel opgesteld, dat mijn kinderdagverblijf na hoorzitting en al open mag blijven! Top werk geleverd!

Syndra Osepa
Eindhoven

Deskundig en vertrouwend wekkend
Er werd goed geluisterd. Kreeg uitleg over de aanpak en wat ik kon verwachten.

Mary
Bladel

5 sterren: perfect, zeker aan te bevelen
Bespreekt in kennismaking gesprek een duidelijk plan van aanpak.
Is betrokken en kan zich goed inleven in het probleem van cliënt.
Houdt zich aan de gemaakte afspraken.
Zeer snelle beantwoording van mail zelfs in het weekend.
Gaat voortvarend te werk, is vasthoudend en houdt tegenpartij goed onder druk.

Theo
Eindhoven

Onze due diligence advocaten staan voor u klaar:

  • Direct contact met een advocaat 

  • Korte Lijntjes en duidelijke afspraken

  • Beschikbaar voor al uw vragen

  • Verfrissend anders. Focus op klant

  • Snel, efficiënt en resultaatgericht

Vrijblijvend contact opnemen
OF BEL +31 40 369 06 80

Due diligence onderzoek

Een due diligence onderzoek heeft als primaire doel om meer te weten te komen over de te kopen onderneming. De kansen en risico’s met betrekking tot een overname of fusie worden in kaart gebracht en de koper kan aan de hand van het onderzoek bepalen of de onderneming de gevraagde koopprijs waard is. Een due diligence onderzoek wordt dus vaak om economische redenen gedaan. Door een deugdelijk onderzoek te verrichten, kunnen ook financiële problemen voorkomen worden. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar potentiële zakenpartners, omdat samenwerking met niet-integere partijen kan leiden tot hoge boetes. Bedrijven die worden geassocieerd met economische criminaliteit riskeren bovendien een negatieve invloed op hun reputatie. Dit is ook het geval wanneer samengewerkt wordt met een partij die onjuist gedrag vertoont. Dit kan grote financiële gevolgen hebben.

Daarnaast is een due diligence onderzoek in veel gevallen verplicht. In principe heeft de verkoper van de onderneming een mededelingsplicht en rust op de koper van een onderneming een onderzoeksplicht. Deze plichten zijn niet in de wet vastgelegd, maar vloeien voort uit gerechtelijke uitspraken. Vaak wordt de onderzoeksplicht ingevuld door een due diligence onderzoek te verrichten. Een due diligence kan ook uitgevoerd worden om te beschermen tegen corruptie, witwassen van geld, financiering van terrorisme en omkoping. Dit is niet alleen het geval bij bedrijfsovernames en fusies. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme verplicht bepaalde instellingen bijvoorbeeld ook om een due diligence onderzoek te doen. Dit onderzoek is dus vastgelegd in een wettelijke plicht. Het is belangrijk dat uw due diligence onderzoek nauwkeurig wordt uitgevoerd. Dit voorkomt latere problemen met de wetgeving.

Verschillende soorten due diligence

Due diligence imageHet blijkt dat er verschillende soorten due diligence zijn. Deze onderzoeken kunnen gebaseerd zijn op een wettelijke plicht op of eigen initiatief van een persoon of onderneming gedaan worden. De volgende due diligence onderzoeken zijn het meest voorkomend:

Koper due diligence

De koper heeft een onderzoeksplicht bij een overname of fusie. Deze plicht geldt in principe voor elke belangrijke investeringsbeslissing. Pas nadat de koper het due diligence onderzoek verricht heeft, mag hij de koop afronden. De koper kan tekortschieten in zijn onderzoeksplicht, wanneer er geen deugdelijk due diligence onderzoek uitgevoerd wordt. In dat geval loopt hij het risico dat eventuele schade die hij oploopt bij de overname of fusie niet op de verkoper verhaald kan worden. De koper mag dus niet blindelings afgaan op de informatie die de verkoper verstrekt, maar moet hier zelf ook onderzoek naar doen. De koper moet bovendien de risico’s inschatten met betrekking tot de informatie die tijdens het due diligence onderzoek verkregen wordt. Het is van groot belang dat er een professioneel onderzoek uitgevoerd wordt, om de koper te beschermen.

Vendor due diligence

De verkoper van een onderneming heeft een mededelingsplicht. In de praktijk strijden de mededelingsplicht van de verkoper en de onderzoeksplicht van de koper om voorrang en is niet vooraf duidelijk welke plicht zwaarder moet wegen. De koper vult de informatieplicht vaak in door een due diligence onderzoek uit te laten voeren. In plaats van af te wachten totdat de koper een dergelijk onderzoek heeft verricht, kan de verkoper zelf ook een due diligence onderzoek uitvoeren. Dit wordt een vendor due diligence genoemd. De verkoper brengt de onderneming door een vendor due diligence duidelijk in kaart en kan een goede inschatting maken van zijn situatie. Dit kan onder andere bepalend zijn voor de te vragen verkoopprijs. Bovendien verkleint een vendor due diligence de kans dat de verkoper in de onderhandelingen voor verrassingen komt te staan.

Customer due diligence

Een due diligence onderzoek is niet per definitie een onderzoek naar een onderneming. Er kan ook een customer due diligence onderzoek uitgevoerd naar een persoon. Een customer due diligence is onder andere verplicht op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en wordt in deze wet een cliëntenonderzoek genoemd. Dit cliëntenonderzoek houdt in dat bepaalde instellingen, zoals advocaten, notarissen, tussenhandelaren en partijen die zich bezighouden met bedrijfsovernames, onderzoek naar hun cliënt moeten doen voordat zij werkzaamheden gaan verrichten. Hiermee wordt beoogd om witwaspraktijken en terrorismefinanciering zo snel mogelijk op te sporen, zodat hier maatregelen tegen genomen kunnen worden. Een customer due diligence op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme is dus niet alleen bedoeld om de betreffende instellingen te beschermen, maar is ter bescherming van de gehele maatschappij. Het kan voor instellingen overigens grote gevolgen hebben wanneer er geen of een ondeugdelijke customer due diligence uitgevoerd wordt. Hierop staan namelijk hoge boetes en soms mogen de instellingen hun werkzaamheden niet langer uitvoeren.

Wilt u graag een grondig due diligence onderzoek laten uitvoeren door een partij die hier ervaring mee heeft? Neem dan contact op met Law & More.

Wordt u graag juridisch bijgestaan door advocaat uit Eindhoven?
Neem dan telefonisch contact op via +31 40 369 06 80 of stuur een e-mail naar:
mr. Tom Meevis, advocaat bij Law & More – [email protected]
mr. Maxim Hodak, advocaat bij Law & More – [email protected]

Neem Contact Op
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
Law & More
Cart Overview