Afspraak

Pensioenrecht

PENSIOENRECHT ADVOCAAT

VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES VOOR DE PENSIOENRECHT ADVOCATEN VAN LAW & MORE

Check Duidelijk

Check Persoonlijk en goed bereikbaar

Check Uw belang voorop

Neem Contact Op
OF BEL +31 40 369 06 80

Gemakkelijk-bereikbaar-icon

Gemakkelijk bereikbaar

Law & More is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 22:00 en in het weekend van 09:00 tot 17:00

Goede-en-snelle-communicatie-icon

Goede en snelle communicatie

Onze advocaten luisteren naar uw zaak en komen met een doelgericht plan van aanpak

Persoonlijke-aanpak-icon

Persoonlijke aanpak

Dankzij onze werkwijze worden we door onze cliënten beoordeeld met een 9.4 gemiddeld

Pensioenrecht

Pensioenrecht omvat alle wet- en regelgeving omtrent de oudedagsvoorziening die voorziet in een vervangend inkomen voor werknemers na pensionering. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan de hele specifieke wetgeving zoals de Pensioenwet, de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 of de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Deze wetgeving ziet onder andere op de voorwaarden waaraan moet zijn voldaan om voor pensioen in aanmerking te komen, de regels omtrent het beheren en uitkeren van pensioenrechten door pensioenuitvoerders en de maatregelen ter voorkoming van pensioeninbreuken.

Snelmenu

Ondanks dat pensioenrecht een eigen rechtsgebied betreft, heeft het eveneens vele raakvlakken met de andere rechtsgebieden. Daarom komt in het kader van pensioenrecht naast de specifieke wet- en regelgeving ook de algemene wet- en regelgeving op het gebied van bijvoorbeeld het arbeidsrecht aan bod. Zo is pensioen voor veel werknemers een belangrijke arbeidvoorwaarde, dat in de arbeidsovereenkomst wordt vastgelegd en besproken. Deze voorwaarde bepaalt namelijk mede de inkomsten op de oude dag. Naast het arbeidsrecht valt bijvoorbeeld ook te denken aan de volgende rechtsgebieden:

 • Aansprakelijkheidsrecht;
 • Verbintenissenrecht;
 • Fiscaal recht;
 • Verzekeringsrecht;
 • Verevening van pensioenrechten bij scheiding.
ADVOCAAT
BEL +31 40 369 06 80

Advocaat Eindhoven en Amsterdam – Law & More

Bedrijfsjurist

Onze bedrijfsjuristen hebben een specialistische kijk en staan u bij in het ondernemerschap

Interim jurist

Tijdelijk een jurist nodig? Zorg voor voldoende juridische ondersteuning dankzij Law & More

Immigratie advocaat Image

Wij behandelen zaken die te maken hebben met toelating, verblijf, uitzetting en vreemdelingen

Advocaat ondernemingsrechtAdvocaat ondernemingsrecht

Met het ondernemingsrecht krijgt iedere ondernemer te maken. Bereid uzelf hierop goed voor

De advocatenvan Law & Morehebben een snelle endoelgerichte aanpak“

Juridisch Advies Arbeidsrecht

De verschillende wet- en regelgeving die in het pensioenrecht samenkomt en onder omstandigheden elkaar overlapt, maakt het pensioenrecht een complex en veel omvattend rechtsgebied. Bovendien staat het pensioenrecht niet stil en wordt het regelmatig geconfronteerd met wijzigingen op zowel nationaal als internationaal niveau, alsmede door de sturing door de daarbij behorende toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat betekent dat het oplossen van vraagstukken op het gebied van pensioenrecht niet alleen inzicht, maar ook recente kennis van het vak vereist en het daarom verstandig is om, indien u met het pensioenrecht in aanraking komt, een advocaat in te schakelen. De advocaten van Law & More zijn niet alleen deskundig en up to date op het gebied van pensioenrecht, maar ook ten aanzien van de andere genoemde rechtsgebieden. Heeft u vragen met betrekking tot het pensioenrecht? Law & More helpt u graag. Meer informatie over de andere rechtsgebieden vindt u ook op onze website.

Wat cliënten over ons zeggen

Zeer klantvriendelijke dienstverlening en perfecte begeleiding!
Dhr. Meevis heeft mij bijgestaan in een arbeidsrechtelijke casus. Dit heeft hij, samen met zijn assistent Yara, in totaliteit professioneel en zeer integer gedaan. Naast zijn kwaliteiten als professionele advocaat bleef hij ten aller tijde een gelijke, een mens met ziel, dat gaf een verwarmd en veilig gevoel. Ik stapte hopeloos met lood in de schoenen zijn kantoor binnen met mijn handen in het haar, dhr. Meevis gaf me al direct het gevoel dat ik mijn haren los kon laten en hij het vanaf dat moment over zou nemen, zijn woorden werden daden en zijn beloftes werden nagekomen. Het fijnst vind ik het directe contact, ongeacht dag/tijdstip, hij was daar wanneer ik hem nodig had! Een topper! Bedankt Tom!

Nora
Eindhoven

Alles goed geregeld
Vanaf begin af aan een goede klik met de advocate, zij hielp ons de juiste weg te bewandelen en haalde mogelijke onzekerheden weg. Zij was duidelijk en een mensenmens wat wij als erg prettig hebben ervaren. Zij maakte de informatie duidelijk en door haar wisten we precies wat we moesten doen en wat ons te wachten stond. Een erg prettige ervaring met Law and more, maar vooral met de advocate waar wij contact mee hebben gehad.

Vera
Helmond

Zeer deskundige en vriendelijke mensen
Zeer goede en professionele (juridische ) dienstverlening. Communicatie en samenwerking ging erg goed en snel. Ik ben geholpen door dhr. Tom Meevis
en mw. Aylin Selamet. Kortom, ik heb een goede ervaring gehad met dit kantoor.

Mehmet
Eindhoven

Snel en adequaat
Hele fijne en snelle samenwerking. Heel erg fijn dat er bijna een 24 uurs service is.
Fijne persoonlijke benadering!

Roland
Eindhoven

Erg tevreden
Ik ben erg tevreden met de service van Law & More. Er werd enorm goed en snel gecommuniceerd, hierdoor was datgene waarvoor ik hulp nodig had, snel opgelost.
Hij gaat snel, direct en zorgvuldig aan het werk. Echt een aanrader!

Zoë
Eindhoven

Snel contact en erg vriendelijk
Ik had snel een advocaat nodig. Gelukkig konden jullie mij erg snel helpen.
Dank u wel voor alle zorgen en hulp!

Jennifer
Eindhoven

Professional highly qualified help
I was assisted in the divorce process. I received the highly qualified help of a professional team. An important point in cooperation is a personal approach to the client, taking into account the specific situation and interests of the client.

Albina
Oegstgeest

Great communication and success for my case
Tom gave me perfect assitance in my case and my objective is achieved thanks to him.

John
Eindhoven

Fantastisch!
Ik stapte met loodschoenen het kantoor binnen, met een brief van de gemeente in mijn handen dat mijn kinderdagverblijf gesloten zal worden. Maar het bezwaarschrift was zo professioneel opgesteld, dat mijn kinderdagverblijf na hoorzitting en al open mag blijven! Top werk geleverd!

Syndra Osepa
Eindhoven

Deskundig en vertrouwend wekkend
Er werd goed geluisterd. Kreeg uitleg over de aanpak en wat ik kon verwachten.

Mary
Bladel

5 sterren: perfect, zeker aan te bevelen
Bespreekt in kennismaking gesprek een duidelijk plan van aanpak.
Is betrokken en kan zich goed inleven in het probleem van cliënt.
Houdt zich aan de gemaakte afspraken.
Zeer snelle beantwoording van mail zelfs in het weekend.
Gaat voortvarend te werk, is vasthoudend en houdt tegenpartij goed onder druk.

Theo
Eindhoven

Onze pensioenrecht advocaten staan voor u klaar:

 • Direct contact met een advocaat 

 • Korte Lijntjes en duidelijke afspraken

 • Beschikbaar voor al uw vragen

 • Verfrissend anders. Focus op klant

 • Snel, efficiënt en resultaatgericht

Vrijblijvend contact opnemen
OF BEL +31 40 369 06 80

De oudedagsvoorziening volgens het pijlerstelsel

PensioenrechtDe oudedagsvoorziening die voorziet in een vervangend inkomen voor werknemers na pensionering wordt ook wel het pensioen genoemd. In Nederland kent het oudedagvoorzieningsstelsel, oftewel het pensioenstelsel een drietal pijlers:

Basispensioen. Met basispensioen wordt ook wel de AOW-uitkering bedoeld. Iedereen in Nederland heeft recht op een dergelijke uitkering. Daaraan zijn echter een aantal voorwaarden verbonden. De eerste voorwaarde voor het ontvangen van de AOW-uitkering is dat er een bepaalde leeftijd, namelijk 67, jaar moet zijn bereikt. De andere voorwaarde is dat men altijd in Nederland moet hebben gewerkt of gewoond. Voor ieder jaar dat men vanaf 15e tot zijn 67e levensjaar in Nederland verblijft, wordt 2% van de maximaal te halen AOW opgebouwd. Een arbeidsverleden is in dit geval niet vereist.

Pensioenrechten. Deze pijler betreft de rechten die men tijdens zijn werkzame leven heeft opgebouwd en geldt als aanvullend pensioen op de AOW-uitkering. Deze aanvulling betreft meer specifiek het uitgesteld loon dat in de vorm van premie door de werkgever en de werknemer samen wordt betaald. Aanvullend pensioen wordt dus altijd binnen een werknemer-werkgever relatie opgebouwd, zodat in dit geval wel een arbeidsverleden is vereist. In Nederland bestaat echter geen algemene wettelijke verplichting voor de werkgever om een (aanvullend) pensioen voor hun werknemers op te bouwen. Dat betekent dat daaromtrent afspraken tussen de werknemer en werkgever moeten worden gemaakt. Law & More staat u daar uiteraard graag bij.

Vrijwillig pensioen. Deze pijler ziet met name op alle inkomensvoorzieningen die men zelf voor zijn oude dag heeft getroffen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan lijfrente, levensverzekeringen en inkomsten opgebouwd uit eigen vermogen. Het zijn vooral de zelfstandigen en ondernemers die voor zijn pensioenopbouw op deze pijler beroep moeten doen.

Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000

Ondanks dat de werkgevers in Nederland niet verplicht zijn om (aanvullend) pensioen te regelen voor hun werknemers, kunnen zij onder omstandigheden toch verplicht zijn tot het regelen van een pensioen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de deelname aan een pensioenregeling voor de werkgever via bedrijfstakpensioenfonds is verplicht. Die verplichting ontstaat als er voor een bepaalde branche een zogenaamde verplichtstelling van toepassing is: een door de minister goedgekeurde omschrijving van de branche of sector waarvoor verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds geldt. De Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 regelt de mogelijkheid voor een verplichte pensioenregeling voor alle werknemers in een bepaalde branche of sector.

Indien er een verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds geldt, dan moet de werkgevers actief in de betreffende branche zich aanmelden bij dat bedrijfstakpensioenfonds. Daarop verzoekt het fonds om de informatie over de werknemers te verstrekken en ontvangen de werkgevers een nota voor de pensioenpremie die zij moeten betalen. Als de werkgevers niet aangesloten zijn bij een dergelijk bedrijfstakpensioenfonds, terwijl een verplichting daartoe wel bestaat, dan komen zij in een nadelige positie te verkeren. In dat geval bestaat immers de kans dat het bedrijfstakpensioen over alle jaren met terugwerkende kracht alsnog de volledige premiebetaling zal vorderen. Bij Law & More begrijpen wij dat dit een ingrijpende consequentie is voor de werkgevers. Daarom staan de specialisten van Law & More voor u klaar om dergelijk nadeel te voorkomen.

Pensioenwet

De kern van het pensioenrecht vormt de pensioenwet. In de pensioenwet zijn onder andere regels opgenomen die:

 • De afkoop van pensioenrechten verbieden;
 • Rechten toekennen met betrekking tot de waardeoverdracht bij opvolging van werkgever;
 • De medezeggenschap voorschrijven met betrekking tot het beleid van de pensioenuitvoerder;
 • Een minimale deskundigheid verlangen betreffende de deskundigheid van de bestuursleden van de pensioenuitvoerders;
 • De wijze waarop pensioenfondsen moeten worden gefinancierd reguleren;
 • De minimale informatieverplichtingen van de pensioenuitvoerder voorschrijven.

Een van de andere belangrijke regelingen in de pensioenwet betreft de voorwaarden waaraan, indien afgesloten, een pensioenovereenkomst tussen de werkgever en de werknemer moet voldoen. In dit kader bepaalt artikel 23 Pensioenwet dat de pensioenovereenkomst bij een erkend pensioenfonds of een erkende pensioenverzekeraar moet worden ondergebracht. Doet de werkgever dit niet, althans niet adequaat, dan loopt hij de kans op werkgeversaansprakelijkheid dat door de werknemer via de algemene regels van het verbintenissenrecht kan worden geïnitieerd. Bovendien wordt de naleving van de wet- en regelgeving in het kader van pensioenrecht, zoals reeds vermeld, door de DNB en de AFM gecontroleerd, zodat de overtredingen ook met andere maatregelen worden gesanctioneerd.

Bij Law & More begrijpen wij dat als het gaat om het pensioenrecht niet alleen verschillende complexe wet- en regelgeving, maar ook verschillende belangen en complexe rechtsverhoudingen erbij zijn betrokken. Daarom hanteert Law & More een persoonlijke aanpak. Onze deskundige specialisten op het gebied van pensioenrecht verdiepen zich in uw zaak en kunnen samen met u uw situatie en de mogelijkheden beoordelen. Aan de hand van deze analyse kan Law & More u adviseren met betrekking tot de juiste vervolgstappen. Verder voorzien onze specialisten u graag van advies en bijstand tijdens de eventuele procedure. Heeft u vragen over onze diensten of het pensioenrecht? Neem dan contact op met Law & More.

Wordt u graag juridisch bijgestaan door advocaat uit Eindhoven?
Neem dan telefonisch contact op via +31 40 369 06 80 of stuur een e-mail naar:
mr. Tom Meevis, advocaat bij Law & More – [email protected]
mr. Maxim Hodak, advocaat bij Law & More – [email protected]

Neem Contact Op
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
Law & More
Cart Overview