facebook lawandmore.nl   instagram lawandmore.nl   linkedin lawandmore.nl   twitter lawandmore.nl

Afspraak

Law & More Logo

Aandeelhoudersovereenkomst

AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST OPSTELLEN?

VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES VOOR DE AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST ADVOCATEN VAN LAW & MORE

Check Duidelijk.

Check Persoonlijk en goed bereikbaar.

Check Uw belang voorop.

Neem Contact Op
OF BEL +31 40 369 06 80

Gemakkelijk bereikbaar icon

Gemakkelijk bereikbaar

Law & More is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 22:00 en in het weekend van 09:00 tot 17:00

Goede en snelle communicatie icon

Goede en snelle communicatie

Onze advocaten luisteren naar uw zaak en komen met een doelgericht plan van aanpak

Persoonlijke aanpak icon

Persoonlijke aanpak

Dankzij onze werkwijze worden we door onze cliënten beoordeeld met een 9.4 gemiddeld

Aandeelhoudersovereenkomst

Binnen een B.V. of een N.V. is de aandeelhoudersovereenkomst misschien wel de belangrijkste samenwerkingsovereenkomst. Doordat aandeelhouders aandelen bezitten, zijn zij (voor een deel) eigenaar van het bedrijf. Dit betekent dat zij ook bepaalde rechten en plichten hebben. Deze rechten en plichten van aandeelhouders, evenals de onderlinge afspraken tussen aandeelhouders, worden vastgelegd in de statuten van de onderneming. Afspraken tussen aandeelhouders onderling worden echter ook vaak in een aandeelhoudersovereenkomst vastgelegd.

Snelmenu

Wat is een aandeelhoudersovereenkomst?

Een aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst tussen meerdere aandeelhouders, waarin onderlinge afspraken worden vastgelegd. Deze overeenkomst wordt in aanvulling op de statuten van de onderneming gesloten. Hoewel het niet verplicht is om een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen, wordt dit wel ten zeerste aangeraden. Hierdoor kunnen onduidelijkheden en conflicten in de toekomst namelijk voorkomen worden.

Er kunnen meerdere redenen zijn om, naast de statuten, een aandeelhoudersovereenkomst af te sluiten. Zo kunnen hierin afspraken gemaakt worden tussen specifieke aandeelhouders onderling, of afspraken die voor specifieke aandeelhouders gelden. Dergelijke afspraken kunnen niet in de statuten van een onderneming opgenomen worden, omdat deze automatisch op alle aandeelhouders van toepassing zijn. Daarnaast is een aandeelhoudersovereenkomst veel flexibeler dan de statuten. Om van de statuten van een onderneming af te wijken, moet een statutenwijziging gedaan worden. Hiervoor moet een notaris ingeschakeld worden, wat niet alleen veel tijd, maar ook veel geld kost. Een aandeelhoudersovereenkomst kan met toestemming van de aandeelhouder gemakkelijk worden aangepast. Tot slot biedt de aandeelhoudersovereenkomst de mogelijkheid om zaken tussen aandeelhouders op vertrouwelijke wijze te regelen. De statuten van een onderneming kunnen namelijk door iedereen bij de Kamer van Koophandel opgevraagd worden. Een aandeelhoudersovereenkomst is daarentegen niet openbaar.

MANAGING PARTNER / ADVOCAAT
tom.meevis@lawandmore.nl
BEL +31 40 369 06 80

Dit kan Law & More ook voor u betekenen

Wilt u een samenwerkingsovereenkomst opstellen? Law & More staat u bij

Bij het opstellen van een overeenkomst komt zeer veel kijken. Schakel daarom hulp in

Wilt u graag ondersteuning met het opstellen van een arbeidsovereenkomst? Schakel Law & More in

Komt iemand zijn afspraken niet na? Wij kunnen voor u schriftelijke aanmaningen versturen en procederen

Ik wilde graag een advocaat hebben die altijd klaar voor me stond, ook in de weekenden“

Relatie tussen aandeelhoudersovereenkomst, statuten en de wet

De statuten zijn de basis van uw onderneming. Hierin worden de fundamentele zaken geregeld, niet alleen met betrekking tot de aandeelhouders, maar met betrekking tot de gehele onderneming. Een aandeelhoudersovereenkomst wordt naast de statuten gesloten en is vaak aanvullend aan de statuten. Het is echter mogelijk om van de statuten, en zelfs van de wet, af te wijken in de aandeelhoudersovereenkomst. In principe kunnen partijen zelf bepalen welke afspraken zij in een overeenkomst op willen nemen. Dit is het beginsel van contractsvrijheid. Het is echter niet zo dat alles zo maar in een aandeelhoudersovereenkomst opgenomen mag worden. Er zijn namelijk ook uitzonderingen op het beginsel van contractsvrijheid.

Afspraken die in strijd zijn met de goede zeden of openbare orde mogen niet in de aandeelhoudersovereenkomst opgenomen worden. Dergelijke afspraken mogen overigens nooit in een overeenkomst opgenomen worden. In de aandeelhoudersovereenkomst mag wel van bepaalde wettelijke bepalingen afgeweken worden. In de praktijk is het lastig om te bepalen van welke bepaling wel of niet afgeweken mag worden. Uitgangspunt is dat niet van de wettelijk voorgeschreven structuur afgeweken mag worden. Dit houdt in dat het niet mogelijk is om in een aandeelhoudersovereenkomst af te wijken van de wettelijke bevoegdheidsverdeling van de vennootschap. Bevoegdheden die volgens de wet aan het bestuur zijn toegekend, mogen niet op basis van de aandeelhoudersovereenkomst aan de aandeelhouders toegekend worden. De structuur van de vennootschap mag dus niet aangetast worden. De rechter heeft in bepaalde gevallen echter wel toegestaan dat van de wettelijk vastgelegde waardebepaling van aandelen afgeweken is in een aandeelhoudersovereenkomst. Ook een afwijking met betrekking tot het vereiste aantal stemmen voor het nemen van een besluit werd goedgekeurd. Mocht u in een aandeelhoudersovereenkomst af willen wijken van wettelijke bepalingen of van de statuten, dan is het verstandig om hierover juridisch advies in te winnen. Law & More helpt u graag bij het opstellen van uw overeenkomst.

Wat cliënten over ons zeggen

Adequate benadering

Tom Meevis is gedurende de hele periode betrokken geweest bij de zaak, elke vraag die er van mijn kant was werd door hem snel en duidelijk beantwoord. Ik zal het kantoor (en met name Tom Meevis) dan ook zeker aanbevelen bij vrienden, familie en zakenrelaties.

Mieke
Hoogeloon

Hele goede behandeling van mijn zaak

Graag wil ik aylin erg bedanken voor haar inzet. Wij zijn heel blij met de uitkomst. Klant staat altijd centraal bij haar en wij zijn ontzettend goed geholpen. Kennis van zaken en hele goede communicatie. Echt een aanrader dit kantoor!

Sahin kara
Veldhoven

Juridisch gezien tevreden over de gegeven diensten

Mijn situatie is op een manier opgelost waarbij ik alleen maar kan zeggen dat het resultaat is zoals ik die wenste. Ik ben naar tevredenheid geholpen en de wijze waarop er gehandeld is door Aylin is te beschrijven als nauwkeurig, transparant en daadkrachtig.

Arsalan
Mierlo

Uitstekend resultaat en fijne samenwerking

Ik heb mijn zaak aan Law and More voorgelegd en ben snel, vriendelijk en vooral effectief geholpen. Het resultaat stelt mij zeer tevreden.

Sabine
Eindhoven

Ik had een probleem met mijn ex-werkgever en nam contact op met Law & More, ze waren erg aardig en attent in het bijzonder de persoon die mijn zaak uitvoerde, ik heb zeer goed en zeer accuraat advies gekregen evenals het gesprek met mijn ex-werkgever.

Victor Carlos De Melo Santos
Hoofddorp

Puikaus advokato rekomendacija

Rekomenduoju advokato Tom Meevis paslaugas. Profesionalus, patikimas, puikiai kalba angliskai, maloniai ir pagarbiai bendrauja. Dirba tiksliai, aiskiai, be nereikalingu klausimu ir negaisdamas laiko. Nuosirdi rekomendacija tautieciams lietuviams.

Vytautas
Vilnius

Foarte Multumita

Am fost foarte multumita de sericiile companiei Law and More.In special de serviciile domnului avocat Tom Meevis este un avocat excelent si o comunicare impresionanta fata de client.Recomand cu incredere

Dragulescu Nicoleta
Arad

Heeft me geholpen met de vaststellingsovereenkomst

Ik had een probleem met mijn werkgever over een vaststellingsovereenkomst, dus nam ik contact op met Law&More. De hulp van jullie kantoor, vooral het geduld en het constructieve advies van Aylin, was zeer nuttig voor mij. Met jullie hulp konden we de zaak succesvol oplossen.

CV
Delft
lees meer

Onze aandeelhoudersovereenkomst advocaten staan voor u klaar:

 • Direct contact met een advocaat

 • Korte Lijntjes en duidelijke afspraken

 • Beschikbaar voor al uw vragen

 • Verfrissend anders. Focus op klant

 • Snel, efficiënt en resultaatgericht

Vrijblijvend contact opnemen
OF BEL +31 40 369 06 80

Law and More Office

Uit het bovenstaande blijkt dat afspraken die afwijken van de wet wel in de aandeelhoudersovereenkomst opgenomen mogen worden, maar niet in de statuten van de onderneming. De reden voor dit verschil heeft te maken met de vrijwilligheid van de aandeelhouders. De statuten kunnen namelijk ook tegen de wil van de aandeelhouders opgesteld worden, terwijl aandeelhouders altijd expliciet toestemming moeten geven voor een aandeelhoudersovereenkomst. Een aandeelhouder kan dus nooit tegen zijn wil in aan een aandeelhoudersovereenkomst gebonden worden.

Bepalingen in de aandeelhoudersovereenkomst

 • Aandeelhouders kunnen voor een groot deel zelf bepalen wat zij in de aandeelhoudersovereenkomst af willen spreken. In de gemaakte afspraken kunnen bepalingen met betrekking tot verschillende onderwerpen opgenomen worden. Hierbij kan onder andere aan de volgende onderwerpen gedacht worden:
 • Verkoop van aandelen
 • Dividendbeleid
 • Besluitvorming
 • Financiering
 • Beslechting van geschillen
 • Concurrentie/relatiebeding
 • Exit-regeling
 • Wijziging aandeelhoudersovereenkomst

Gevolgen van niet-nakoming van de aandeelhoudersovereenkomst

Net als elke andere overeenkomst, is de aandeelhoudersovereenkomst bindend voor alle partijen die de overeenkomst ondertekend hebben. Niet-naleving van de afspraken levert dan ook een wanprestatie op en daaruit voortvloeiend mogelijkheden om schadevergoeding te vorderen. De aandeelhouders moeten zich dus aan de afspraken uit de overeenkomst houden.

Vaak is de onderneming zelf ook partij bij de aandeelhoudersovereenkomst. De vraag is of de afspraken uit de overeenkomst ook invloed kunnen hebben op de onderneming zelf. Op grond van het Burgerlijk Wetboek moeten de rechtspersoon en personen die bij de rechtspersoon betrokken zijn zich redelijk en billijk tegenover elkaar gedragen. Er wordt hierbij rekening gehouden met de omstandigheid dat een aandeelhoudersovereenkomst is gesloten. Dit betekent dat de onderneming zelf ook aan de overeenkomst gebonden is. Een besluit van de onderneming dat in strijd is met de gemaakte afspraken, kan onder omstandigheden dan ook vernietigd worden. Dit betekent echter niet dat nakoming van de aandeelhoudersovereenkomst in alle gevallen afgedwongen kan worden. Wanneer de vennootschap hierdoor geschaad wordt, kan naleving van de aandeelhoudersovereenkomst niet gevergd worden.

Uit het bovenstaande blijkt dat het erg verstandig is om een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen, maar dat hier veel bij komt kijken. Het is raadzaam om u door een ervaren jurist bij te laten staan bij het opstellen en ondertekenen van zo’n overeenkomst. De specialisten van Law & More hebben ruime ervaring met aandeelhoudersovereenkomsten en helpen u dan ook graag.

Wordt u graag juridisch bijgestaan door advocaat uit Eindhoven?
Neem dan telefonisch contact op via +31 40 369 06 80 of stuur een e-mail naar:
mr. Tom Meevis, advocaat bij Law & More – tom.meevis@lawandmore.nl
mr. Maxim Hodak, advocaat bij Law & More – maxim.hodak@lawandmore.nl

Neem Contact Op
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound
Law & More

facebook lawandmore.nl   instagram lawandmore.nl   linkedin lawandmore.nl   twitter lawandmore.nl