facebook lawandmore.nl   instagram lawandmore.nl   linkedin lawandmore.nl   twitter lawandmore.nl

Afspraak

Law & More Logo

Energierecht

ENERGIERECHT ADVOCAAT

VRAAG EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK AAN

KIES VOOR DE ENERGIERECHT ADVOCATEN VAN LAW & MORE

Check Duidelijk.

Check Persoonlijk en goed bereikbaar.

Check Uw belang voorop.

Neem Contact Op
OF BEL +31 40 369 06 80

Gemakkelijk

Gemakkelijk bereikbaar

Law & More is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 22:00 en in het weekend van 09:00 tot 17:00

Goede en snelle

Goede en snelle communicatie

Onze advocaten luisteren naar uw zaak en komen met een doelgericht plan van aanpak

Persoonlijke aanpak

Persoonlijke aanpak

Dankzij onze werkwijze worden we door onze cliënten beoordeeld met een 9.4 gemiddeld

Energierechtadvocaat

De energierechtadvocaten van Law & More houden zich bezig met vraagstukken omtrent de conventionele energie en klimaatneutrale energie. Wij helpen u met juridisch advies en begeleiding van put tot pit en zijn gespecialiseerd in het werken met netbeheerders, energieleveranciers, energieproducenten en projectontwikkelaars. Denk hierbij aan het (contracten)recht omtrent windparken, zonnevelden, olie, aardgas, electriciteit, biomassa, emissiehandel, certificatenhandel en energieopslag, maar ook aan utility leveringen op industriële sites met producten zoals stoom en gedermineraliseerd water. Als kantoor houden wij de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid nauwlettend in de gaten en kunnen u hier ook in adviseren.

Energierecht

Het energierecht is van belang op het moment dat er energie gekocht, geleverd of opgewekt wordt. Hierbij spelen onder meer energieproducten, energieleveranciers en netbeheerders een rol. Het energierecht is zeer uiteenlopend en complex. Het raakt aan verschillende rechtsgebieden: het energierecht an sich, het ondernemingsrecht, vastgoedrecht, contractenrecht, bestuursrecht en fiscaal recht. Energierecht verlangt een brede deskundigheid en expertise.

Tom Meevis image

MANAGING PARTNER / ADVOCAAT
tom.meevis@lawandmore.nl
BEL +31 40 369 06 80

Advocaat Eindhoven en Amsterdam – Law & More

Energierecht

Energieproducent

Emmisierechten

Milieurecht

Biomassa

Ik wilde graag een advocaat hebben die altijd klaar voor me stond, ook in de weekenden“

Expertises

Law & More biedt zowel vanuit Eindhoven als Amsterdam de volgende expertises aan:

 • het opstellen van warmte- en energiecontracten;
 • het opstellen van contracten m.b.t. wind en zonne-energie;
 • het bieden van advies met betrekking tot in- en verkoop van energie;
 • het bieden van advies met betrekking tot naleving van energiewetgeving en energieakkoorden;
 • het bieden van advies met betrekking tot het opstellen van een duurzaam energiebeleid;
 • het opstellen van energie-efficiëntie plannen;
 • het aanvragen van vergunningen en ontheffingen;
 • het adviseren over de implementatie van duurzame energie wet- en regelgeving;
 • het bieden van advies met betrekking tot emissiehandel en certificatenhandel.

Wat cliënten over ons zeggen

Adequate benadering

Tom Meevis is gedurende de hele periode betrokken geweest bij de zaak, elke vraag die er van mijn kant was werd door hem snel en duidelijk beantwoord. Ik zal het kantoor (en met name Tom Meevis) dan ook zeker aanbevelen bij vrienden, familie en zakenrelaties.

Mieke
Hoogeloon

Hele goede behandeling van mijn zaak

Graag wil ik aylin erg bedanken voor haar inzet. Wij zijn heel blij met de uitkomst. Klant staat altijd centraal bij haar en wij zijn ontzettend goed geholpen. Kennis van zaken en hele goede communicatie. Echt een aanrader dit kantoor!

Sahin kara
Veldhoven

Juridisch gezien tevreden over de gegeven diensten

Mijn situatie is op een manier opgelost waarbij ik alleen maar kan zeggen dat het resultaat is zoals ik die wenste. Ik ben naar tevredenheid geholpen en de wijze waarop er gehandeld is door Aylin is te beschrijven als nauwkeurig, transparant en daadkrachtig.

Arsalan
Mierlo

Uitstekend resultaat en fijne samenwerking

Ik heb mijn zaak aan Law and More voorgelegd en ben snel, vriendelijk en vooral effectief geholpen. Het resultaat stelt mij zeer tevreden.

Sabine
Eindhoven

Ik had een probleem met mijn ex-werkgever en nam contact op met Law & More, ze waren erg aardig en attent in het bijzonder de persoon die mijn zaak uitvoerde, ik heb zeer goed en zeer accuraat advies gekregen evenals het gesprek met mijn ex-werkgever.

Victor Carlos De Melo Santos
Hoofddorp

Puikaus advokato rekomendacija

Rekomenduoju advokato Tom Meevis paslaugas. Profesionalus, patikimas, puikiai kalba angliskai, maloniai ir pagarbiai bendrauja. Dirba tiksliai, aiskiai, be nereikalingu klausimu ir negaisdamas laiko. Nuosirdi rekomendacija tautieciams lietuviams.

Vytautas
Vilnius

Foarte Multumita

Am fost foarte multumita de sericiile companiei Law and More.In special de serviciile domnului avocat Tom Meevis este un avocat excelent si o comunicare impresionanta fata de client.Recomand cu incredere

Dragulescu Nicoleta
Arad

Heeft me geholpen met de vaststellingsovereenkomst

Ik had een probleem met mijn werkgever over een vaststellingsovereenkomst, dus nam ik contact op met Law&More. De hulp van jullie kantoor, vooral het geduld en het constructieve advies van Aylin, was zeer nuttig voor mij. Met jullie hulp konden we de zaak succesvol oplossen.

CV
Delft
lees meer

Onze energierecht advocaten staan voor u klaar:

 • Direct contact met een advocaat

 • Korte Lijntjes en duidelijke afspraken

 • Beschikbaar voor al uw vragen

 • Verfrissend anders. Focus op klant

 • Snel, efficiënt en resultaatgericht

Vrijblijvend contact opnemen
OF BEL +31 40 369 06 80

Law and More Office

Wij helpen bij uw duurzame energieproject

 • bent u projectontwikkelaar en loopt u tegen een juridisch vraagstuk of probleem aan bij het ontwikkelen van een windmolenpark of zonneveld?
 • heeft u als bedrijf vragen over de implementatie van de nieuwe duurzaamheidswetgeving? Zoals de implementatie van de Taxonomieverordening of de SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation)?
 • heeft u als netbeheerder een juridisch vraagstuk omtrent onder meer netbeheer, netverbruik of nettoegang?
 • wilt u advies over het outsourcen van duurzame warmteinstallaties?
 • heeft u als woningcorporatie vragen heeft over energie neutrale woningen?
 • of heeft u een ander vraagstuk omtrent duurzame energie?

Dan kunt u terecht bij de gespecialiseerde energierechtadvocaten van Law & More.

Wetgeving voor energieleveranciers

energierecht-image-newHeeft u te maken met de in- of verkoop van energie? Dan weet u dat daar veel juridische vraagstukken bij komen kijken. Law & More biedt ondersteuning in deze werkzaamheden zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Het inwinnen van juridisch advies is onder meer belangrijk in de volgende situaties:

I: nakoming van verplichtingen

De inkoop en verkoop van elektriciteit kan zowel over-the-counter als via de beurs in worden gekocht. Aangezien bij de over-the-counter methode één van de partijen failliet kan gaan, is juridische steun van groot belang. Het is ook belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt, zodat de wederpartij zijn verplichtingen nakomt en de leverancier geen verliest lijdt. Ook als u te maken heeft met een wanbetaler of een wederpartij die zijn of haar afspraken niet nakomt, is het verstandig een energierechtadvocaat in te schakelen.

II: verplichte netbeheerder en uitzonderingen

De levering van elektriciteit en gas vindt in veel gevallen plaats via een elektriciteits-of gasnetwerk. Personen of bedrijven die energie leveren aan andere verbruikers zijn verplicht om een netbeheerder aan te wijzen. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel.

Een gesloten distributiesysteem of een directe lijn zijn uitzonderingen. Dan geldt de plicht om een netbeheerder aan te wijzen niet. Een gesloten distributiesysteem is een zakelijk netwerk dat geografisch beperkt is en maar een bepaald aantal afnemers mag hebben. Eigenaren van een gesloten distributiesysteem kunnen een ontheffing aanvragen. Er is sprake van een directe lijn wanneer een elektriciteitslijn of gasleiding een energieproducent rechtstreeks verbindt met een gebruiker van energie. Een directe lijn maakt geen deel uit van een netwerk, dus is er in dit geval geen verplichting om een netbeheerder aan te wijzen. Als u onderdeel bent van een energieleverancier is het voor u van belang om te bepalen of er sprake is van een gesloten distributiesysteem of een directe lijn. De basis van uitzondering is immers anders.

III: vergunningen

Een ander aspect waar u als energieleverancier rekening mee moet houden is dat u over de vereiste vergunningen dient te beschikken. Een vergunning voor het leveren van gas en elektriciteit aan kleinverbruikers.

Heeft u vragen of onduidelijkheden over het energierecht voor energieleveranciers? Schakel dan de experts van Law & More in. Wij bieden juridische ondersteuning aan bedrijven die met gas en elektriciteit te maken hebben. Of het nu gaat om het aanvragen van een vergunning, het opstellen van een energiecontract of het deelnemen aan een energiehandel op de beurs, onze specialisten staan voor u klaar.

FAQ

Aan welke duurzaamheidseisen moet mijn bedrijf gaan voldoen?

De regelgeving omtrent duurzaam is zeer omvangrijk en complex. Het is afhankelijk van het type activiteiten van uw bedrijf welk type regelgeving op u van toepassing is. Enkele voorbeelden:

 • een woningcorporatie die NOM-woningen maken (Nul op de Meter-woningen) moet onder meer aan isolatie- en opwek-eisen voldoen;
 • bouwbedrijven moeten voldoen aan de stikstofreductie-eisen;
 • beleggingsinstellingen, beleggingsondernemingen en andere financiele ondernemingen moeten transparant zijn over of hun beleggingen daadwerkelijk ecologisch duurzaam zijn.

Law & More adviseert u over aan welke regelgeving u moet voldoen.

Aan welke contracten moet je denken als projectontwikkelaar van een windmolenpark of zonneveld?

Als projectontwikkelaar van een windmolenpark of zonneveld moet u rekening houden met veel wet- en regelgeving. Daarnaast is het belangrijk om contracten af te sluiten met grond-eigenaren, de netbeheerder, energieleveranciers en in een voorkomend geval met buurtbewoners. Het aangaan en realiseren van een energieproject zoals een windmolenpark of zonneveld stuit in de regel op weerstand. Investeer in stakeholdermanagement- en participatie. Law & More kan u adviseren in het contractenrecht en doet aan mediation.

Wat is C02-emissiehandel en wat kan dat opleveren voor mijn bedrijf?

Met CO2-emissiehandel wordt de handel in emissierechten bedoeld. Elk emissierecht heeft een waarde van 1 ton C02-uitstoot. Na het bepalen van het uitstootplafond wordt het plafond onderverdeeld in het aantal beschikbare emissierechten. Binnen de Europese Unie geldt er een uitstootplafond en is er een maximum aantal emissierechten beschikbaar. Als bedrijf dien je dus het recht op emissie te hebben en daarom is het interessant je overschot aan emissierechten te verkopen of, wanneer je een tekort hebt, emissierechten te kopen. Dit is een complex bedrijfsrechtelijk en juridisch vraagstuk, want soms is het aantrekkelijker om de uitstoot naar beneden te brengen dan emissierechten te kopen.

Wordt u graag juridisch bijgestaan door advocaat uit Eindhoven?
Neem dan telefonisch contact op via +31 40 369 06 80 of stuur een e-mail naar:
mr. Tom Meevis, advocaat bij Law & More – tom.meevis@lawandmore.nl

Neem Contact Op
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound
Law & More

facebook lawandmore.nl   instagram lawandmore.nl   linkedin lawandmore.nl   twitter lawandmore.nl